Žal se je cvetnemu prahu, če se niste ravno pripravljeni zapreti v neprodušno celico, teže izogibati kot določeni vrsti hrane, a s pametnimi in pravočasnimi ukrepi se da narediti ogromno. Tako boste recimo raje odložili sprehod po drevoredu brez v marcu in aprilu, če vas draži pelod te vitke gospodične. Verjetno pa boste tudi dobro premislili, preden na vrtu posadite lesko, ko dobro veste, da ste na njen cvetni prah alergični. Ključ torej tiči v znanju. Aerobiologinjo Andrejo Kofol Seliger z oddelka za javnozdravstveno mikrobiologijo Ljubljana Nacionalnega laboratorija za okolje, zdravje in hrano (NLZOH) smo povprašali, kdaj se cvetno bohoti kateri rastlinski krivec, kako daleč po zraku zanese njegove darove ter kam po svež »neokrnjen« zrak in kako.

Kako oddaljeni moramo biti, da nas cvetni prah drevesa, na katerega smo alergični, ne bo dosegel? Kako daleč potuje?

V zraku je v večjih količinah razpršen cvetni prah vetrocvetnih dreves, trav in zeli. V zraku ga ohranja veter, v brezvetrju se posede na tla in vse druge površine. Večina cvetnega prahu potuje le na kratke razdalje, večina se posede iz zraka v neposredni bližini, v oddaljenosti nekaj metrov od krošnje. Če je drevo vir alergogenega cvetnega prahu in če alergična oseba živi v neposredni bližini (drevo na domačem ali sosedovem vrtu), bo izpostavljena zelo visoki obremenitvi zraka. Cvetni prah se bo nalagal v zatišnih legah in se v bližini bivališča dolgo zadrževal. Že 400 metrov od vira bo obremenitev dosegla tisto iz okolja, ki se ji ne moremo izogniti. Lahko pa cvetni prah potuje tudi zelo daleč, celo več tisoč kilometrov. Za to so potrebne posebne vremenske razmere, v katerih se pelod dvigne visoko v zrak in ga vetrovi odnesejo daleč od vira. Ponavadi so to posamezni dogodki, na primer pojav saharskega peska.Je koncentriranost cvetnega prahu v zraku večja na podeželju ali v mestih?

Načeloma je v mestu manj virov cvetnega prahu kot na podeželju, vendar so naša mesta majhna, obkrožena z zelenim pasom, ki prehaja v gozd oziroma travnike.

Da alergeni iz okolice ne pridejo v dom, je priporočljivo zračenje prostorov zgodaj zjutraj. Drži to za vse rastline ali cvetni prah nekaterih po zraku potuje tudi takrat?

Opazni so le časovni zamiki najvišjih obremenitev zraka čez dan, pomaknjeni bolj proti sredini dneva in popoldnevu. Namreč pri večini rastlin se cvetni prah začne sproščati iz prašnic zgodaj zjutraj. Šele vzgonski veter, ki se pojavi s segrevanjem ozračja, ga po sončnem vzhodu dvigne v zrak, zato je zračenje zgodaj zjutraj priporočljivo. Veter ga lahko prinese tudi v zgodnjih jutranjih urah, vendar izvor ni lokalen.Se pravila zračenja razlikujejo tudi od tega, kje smo (ob morju, v gorah, mestu ali na podeželju)?

Na morju je dinamika pojavljanja cvetnega prahu nekoliko drugačna kot na celini in odvisna od smeri vetra. S celine bo veter prinašal cvetni prah, veter z morja pa ne. Ob morju, kjer so le redka drevesa breze, bo vir tega cvetnega prahu zelo majhen in obremenitev zraka zelo nizka v obdobju lokalnega cvetenja. Obremenitev se vedno in za kratek čas poveča, ko je na celini sezona na vrhuncu in pihajo vetrovi primerne smeri.

Ali se lahko še kako zavarujemo pred vdorom cvetnega prahu v naše domove, ne da se prikrajšamo za svež zrak?

Na okna lahko montiramo dovolj goste mreže in tako preprečimo vstop cvetnemu prahu v bivalne prostore. Velikost večine alergogenega cvetnega prahu je od deset do sto mikronov. V avtomobilih so klimatske naprave, zato med najvišjimi obremenitvami zraka ne prezračujemo avtomobila z odpiranjem oken. A pozor, potrebno je redno vzdrževanje filtrov.Je alergij na cvetni prah iz leta v leto več?

Da, kar pripisujemo povečevanju obremenitve zraka s cvetnim prahom zaradi vremenskih sprememb, vplivu onesnaževal zraka na zunanjo strukturo zrn, zgradbo alergenov v zrnu, njihovo adjuvantno delovanje. V zrnih se lahko kopičijo alergeni, ki nastajajo zaradi stresnih rastnih razmer. Spreminja se tudi razširjenost nekaterih rastlin, denimo pri ambroziji.


Koledar obremenjenosti zraka s cvetnim prahom (v Ljubljani, obdobje 2002-2016)