Črni ribez je znan predvsem v srednji in severni Evropi. Pogosto raste na vrtovih, gojen uspeva tudi v nasadih. Grmiček iz družine kosmuljevk ima pecljate liste z rumenkasto smolnatimi žlezami na spodnji strani. Iz rumenkasto zelenih cvetov v značilnih visečih grozdih se razvijejo jagode. Zorijo julija. 

Foto: Catarina Belova/Shutterstock

Črni ribez je manj kisel od rdečega, ki je sicer obstojnejši, a je črn tudi bolj aromatičen in zato primernejši za predelavo. Jagode so najboljše za izdelavo okusnega sirupa, listi so uporabni za čaj, prav tako na soncu sušene suhe jagode. Zrele jagode so sočne in okusne sveže, a ker imajo močno lupino, vzdržijo v hladilniku ali hladni kleti tudi nekaj dni. Liste je priporočljivo sušiti v senci oziroma na ne premočnem soncu. 


Več vitamina C kot v limonah 

Plodovi so v ljudski medicini najbolj zdravilni. Prav vsaka sveža jagoda ima v sebi veliko vitamina C. Denimo, v 100 g soka kar okoli 120 mg, kar je celo več, kot ga vsebujejo limone. Seveda sam vitamin C še ni dovolj, je pa ogromno. V plodovih so tudi vitamini skupine B, vitamin E, limonska kislina in pektin, kar povzroča, da zgoščen sok želira, čeprav vsebuje le od štiri do šest odstotkov sladkorjev. Sveže jagode vsebujejo tudi saharozo, beljakovine, antocianska barvila in številne minerale: železo, fosfor, kalcij, kalij. 

Vroč sok je še bolj zdrav 

Uživanje ribezovih jagod, bodisi svežih bodisi v svežem domačem sirupu, je blagodejno in zdravilno. Pomaga pri krepitvi imunskega sistema, zato se tudi dobro obnese pri lajšanju simptomov prehladnih obolenj. Vroč sok pomaga pri kašlju, hripavosti, vnetju sapnic in žrela. Zmanjšuje tudi psihično in fizično utrujenost. 

Iz posušenih listov črnega ribeza pripravimo čaj, ki je polnega in prijetnega okusa. Zlasti priporočljiv je za revmatične bolnike. Pospešuje prebavo, deluje rahlo odvajalno, pomaga pri zdravljenju bolezni ledvic in mehurja, želodčnih in črevesnih bolezni. 

Preizkusite: Džem iz črnega ribeza

(iz kuharice Čar marmelad, Založba Vale-Novak)

Foto: Ekaterina Smirnova/Shutterstock

Potrebujemo: 1,15 kg črnega ribeza in 800 g sladkorja. 

Postopek: Črni ribez operemo, ga rahlo obrišemo v čisto kuhinjsko krpo in osmukamo. V kozico damo sladkor in 4 dcl vode. Pristavimo in kuhamo toliko, da dobimo mehko prosojno kroglico, ki se lepi prstov, če z žličko zajamemo malo sladkornega sirupa in kanemo v skledico z zelo mrzlo vodo. Pri temperaturi do 120 stopinj dodamo črni ribez in ko ponovno zavre, kuhamo nad živahnim ognjem še 20 minut. Medtem rahlo mešamo, da se ne prime dna posode. 

Želirni preskus: Na mrzel krožnik kanemo debelo žlico džema in če se hitro strdi, je gotov. Kozico odstavimo, z džema poberemo pene in ga še enkrat premešamo. S pomočjo širokega lija in zajemalke damo ribezov džem v kozarce (za pet kozarcev po 250 g), jih zapremo in steriliziramo.