Univerzitetni klinični center v nizozemskem Utrechtu je znova na medijskem udaru. Zgodila naj bi se namreč usodna napaka med reproduktivnimi postopki, saj naj bi strokovno osebje uporabilo semenčice napačnega moškega pri kar 26 ženskah!

Preiskava nezaslišane malomarnosti že poteka, a vse kaže, da so od aprila lani pa do letošnjega novembra skoraj 30 ženskam morda razblinili sanje o načrtovani nosečnosti in jih oplodili s spermiji moškega, ki sploh ni darovalec, temveč je s partnerko na kliniki v obravnavi pri postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. »Možnosti za takšno napako so majhne, a zaplet ni nemogoč, zato dogajanje še preiskujemo. Devet vpletenih žensk je že rodilo,štiri so noseče, trinajst pa jih je zamrznilo zarodke za poznejšo uporabo,« so pojasnili tiskovni predstavniki univerzitetnega centra, od koder so prizadete pare že obvestili o morebitni strahotni zmoti. »Opravičujemo se za neznosno breme, ki smo ga naložili našim bolnikom, zato bomo storili vse, kar je v naši moči, da čim prej raziščemo ozadje in odkrijemo resnico. Vsi pari se bodo v kratkem sestali s svojim zdravnikom in ugotovili možnosti, da so bile pri oploditvi uporabljene napačne semenčice. Dobili bodo odgovore na vsa svoja vprašanja. Tisti, ki so zarodke zamrznili, bodo imeli možnost embrije zamenjati,če bo napaka potrjena,« so še pojasnili. 

V uglednem centru za oploditev z biomedicinsko pomočjo spermije s posebno pipeto vbrizgavajo neposredno v jajčece, a vse kaže, da je pipeta vsebovala sledove semenčic drugega moškega, kar naj bi opazil laboratorijski tehnik, ki je potem tudi opozoril na morebitno napako. V Utrechtu pa se malomarnost ni zgodila prvič: leta 2012 je ženska iz Singapurja tožila kliniko zaradi enake zmote, osebje namreč ni uporabilo semenčic njenega moža, temveč nekega drugega moškega.