S takim oglasom je potovalna agencija Collegium, bolj znana po absolventskih razvratih, nagovarjala ženske k nagradni igri – za nove dojke. Ja, prav ste slišali. Tako dela študentska agencija Collegium. No, absolventke in absolvente so snubili, naj na družabnem omrežju predlagajo svojo prijateljico (mogoče punco, sestro, kolegico, prijatelja, kar koli že), ki ni zadovoljna z velikostjo svojih dojk. Tega sicer ne razumem, govorim o kolegu; so pa že izžrebali absolventko, ki bo šla z njimi na izlet in ki ji bo dotični estetski kirurg, pazite, še ta mesec (da bo nared za jesenski izlet) naredil lubenici. Perverzno.

Mislite, da smo dosegli vrhunec, to je dno, v razvrednotenju ženske? Ne, brez skrbi, nismo še. To je samo en okrušek v nadaljevanju. 

Predstavnika Collegiuma, ženska in moški, sta v en glas zatrjevala, da so želeli biti z oglasom hudomušni in dekletu pomagati do nove samozavesti. Andrej Kačič, direktor Collegiuma, razlaga, da so mislili (to bi bilo res lepo, če bi), da bodo ljudje v smehu odreagirali, in Ana Ribar, vodja nagradne igre pri istoimenski agenciji, navrže, da so »ljudje zelo resno vzeli to igro, kajti odgovori so bili zelo resni, kakor so bile tudi želje po tem posegu zelo iskrene«. Zato se jim ta igra ne zdi sporna in kirurg, kot rečeno, bo svoje delo opravil. Neverjetno, kaj ljudje blebetajo. Potem pove svoje še estetski kirurg Amadej Lah, rekoč, da je »ona nad posegom zelo navdušena, da ga je že sama v bistvu načrtovala, pa si ga doslej ni mogla privoščiti«.V društvu slovenskih plastičnih kirurgov so se odzvali z ogorčenjem, kar se mi zdi sprenevedavo. Dr. Uroš Ahčan, predsednik Društva slovenskih plastičnih kirurgov, pove, »da punca vidi samo svojo novo košarico, novo podobo in novega fanta. V resnici pa so prisotne bolečine, pooperativno obdobje, možni zapleti.« Samopodobo, na katero se sklicuje direktor Collegiuma, pa dr. Ahčan zavrne, ker se ta ne popravlja tako, in ne razume, kako lahko nekdo zbanalizira tako resno vejo medicine, kot je estetska kirurgija. Vse lepo in prav, ampak ali ne gredo vse punce in fantje, žene in možje na estetske posege prav zaradi pomanjkanja samozavesti? Ali ne slišimo dnevno od klepetavih, bolj ali manj znanih že popravljenih, kako jim je estetski poseg rešil življenje in jim ga potem vedno znova in znova rešuje?! Ker so pridobile in pridobili samozavest. In takisto pripovedujejo tudi estetski kirurgi. Oprostite, pa kdo je tu nor?

Praviloma se ob takšnih primerih zamrznem in tudi tokrat sem se. Ne čutim nič, tudi prezira ne. Ker je čez rob. 

Mislite, da smo dosegli vrhunec, to je dno, v razvrednotenju ženske? Ne, brez skrbi, nismo še. To je samo en okrušek v nadaljevanju. Collegium se je pač utiril v ta rušilni neoliberalni kapitalizem in to je vse. V sistem, ki rojeva apatične osebke. Ki potrebujejo vedno nove bolečine, da se sploh čutijo. Če si jih ne prizadenejo sami, pač plačajo, da jim jih storijo drugi.

Nočem biti in nisem indiferentna do tega oglasa in njegovih akterjev, da ne bo pomote, dasiravno je krepko čez rob razumnega in estetskega. Praviloma se ob takšnih primerih zamrznem in tudi tokrat sem se. Ne čutim nič, tudi prezira ne. Ker je čez rob.

P. S.: Na spletu je objavljeno tudi ime prijateljic, prve, ki je nagradila drugo. Z lubenicami. Žal mi je, res mi je žal za takšno prijateljstvo.