Poprova meta

Učinkovanje: preprečuje glavobol, slabost, kolcanje, razraščanje kandide in napenjanje, razkužuje ustno votlino, spodbuja koncentracijo.

Ni priporočljiva: v večjih količinah pri visokem krvnem pritisku in hujših težavah z želodcem.

Uporaba: vse leto jo je v večini prodajaln z živili mogoče dobiti svežo. Kadar imamo za kuhanje čaja na voljo le posušene dele rastline, so zagotovo bolj zdravi in okusnejši kot instantna različica v čajni vrečki.

Kulinarični predlog: svežo meto dodajmo v kumarično solato z jogurtom ali v vročo čokolado ter čokoladne oblive za torte.Kamilica

Učinkovanje: blaži razdraženost v telesu in na njem, krepi imunski sistem, podpira obnovo celic in celjenje ran.

Ni priporočljiva: pri zunanji negi vnetih oči, saj se lahko pojavi alergija; sicer velja za eno najvarnejših zdravilnih zeli, primernih tudi za otroke in nosečnice.

Uporaba: za samostojen čaj ali čajne mešanice uporabimo posušene cvetove; prevretek je imenitna pomirjajoča pijača in učinkovita kopel pri glivičnih okužbah ter težavah s sečili.

Kulinarični predlog: koncentriran kamilični čaj lahko kot ena od sestavin zablesti v piškotih in drugih pekovskih izdelkih.


Timijan

Učinkovanje: spodbuja izločanje sluzi pri prehladih, zatira viruse, razkužuje ustno votlino in žrelo, blaži boleče menstruacije, odganja gliste, preprečuje akne in izpuščaje.

Ni priporočljiv: v večjih količinah v nosečnosti, saj lahko spodbuja krčenje maternice.

Uporaba: dober je v čajnih, še boljši pa v začimbnih mešanicah za vse tako imenovane težke jedi, saj živila dezinficira in obenem krepi prebavila oziroma lajša prebavo.

Kulinarični predlog: dodajmo ga gobam, krompirju in piščancu, pečenem v pečici, pici, lazanji in njokom.
Hren

Učinkovanje: preprečuje črevesne težave, spodbuja prekrvitev, zavira okužbe sečil, dihal in rast tumorjev.

Ni priporočljiv: v večjih količinah in pogosto, saj lahko povzroči vnetje želodčno-črevesne sluznice.

Uporaba: koren preprosto naribamo in ga uživajmo hkrati z mesnimi in podobnimi mastnimi izdelki.

Kulinarični predlog: podobno kot pri velikonočnih pojedinah si vsake toliko privoščimo namaz iz sveže naribanega hrena, kisle smetane, limonovega soka in soli, po želji tudi majoneze.


Česen

Učinkovanje: znižuje krvni tlak in raven holesterola, zavira poapnenje žil in preprečuje nožnične glivične okužbe, na dolgi rok deluje afrodizično.

Ni priporočljiv: ob sočasnem jemanju zdravil za preprečevanje strjevanja krvi in kadar čutimo, da ne prija želodcu; pri preveliki uporabi škodljivo draži tudi spolne organe.

Uporaba: okus svežega česna oplemeniti skoraj vse zelenjavne in mesne jedi.

Kulinarični predlog: strtega dodajmo v omake, solate, priloge in juhe; odličen je v pestu in na popečenih kruhkih s peteršiljem in oljčnim oljem.


Čebula

Učinkovanje: zmanjšuje otekline in blaži opekline, razkraja krvne strdke, znižuje raven maščob v krvi, spodbuja delovanje žolčnika, lajša izkašljevanje, varuje organe kadilcev.

Ni priporočljiva: močno ocvrto in zabeljeno z moko, kakor so jo pripravljale naše babice, nekateri težko prebavljajo.

Uporaba: na olju jo cvrimo le toliko časa, da se rahlo obarva, nato takoj dodajmo druge sestavine.

Kulinarični predlog: izjemno priljubljeni so ocvrti čebulni obročki, sveža čebula je nepogrešljiva v krompirjevi solati ter ob dobrotah z žara. Nekaj posebnega je tudi francoska čebulna juha s sirom.