Število prostih sob za turiste niha iz leta v leto, odvisno od tega, koliko študentov se poleti izseli, ker ne potrebujejo sobe. V Študentskih domovih Univerze v Ljubljani imajo trenutno za turistične namene na razpolago okoli 45 sob in osem apartmajev, obenem v poletnih mesecih oddajajo prosta mesta v nekaterih domovih zunanjim ponudnikom; tako je trenutno v domu XIV hostel z 80 ležišči, v domu Ilirska pa s 84 ležišči.


Študentski domovi na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani. Foto: Uroš Hočevar


V Študentskih domovih Univerze v Mariboru je ponavadi za turiste največ prostih sob v naseljih, kjer so nastanjeni tuji študenti, to sta Tyrševa in Quadro. »Povpraševanje po teh sobah je zlasti v času različnih prireditev v mestu. Občasno nastanimo tudi manjše skupine, za katere organizatorji poletnih šol in podobnih aktivnosti potrebujejo nastanitev,« so pojasnili. Cene nočitev se gibljejo od 16 do 22 evrov na osebo.


Študentski domovi v Mariboru Foto: Tadej Regent


V Študentskih domovih Univerze na Primorskem so trenutno vse zmogljivosti zasedene. Največ zanimanja je ob koncih tedna, povprečna starost gostov se giblje okoli 35 let.


Študentski dom Prisoje v Kopru. Foto: Boris Šuligoj


Zanimanje za turistične namestitve v študentskih domovih narašča iz leta v leto. »Veliko na račun naših nekdanjih tujih izmenjalnih stanovalcev, ki se potem kot turisti vračajo v Ljubljano in s seboj pripeljejo še prijatelje, sorodnike ali pa nas priporočijo svojim znancem. Prav tako zaznavamo rast nočitev domačih gostov, tudi naših nekdanjih stanovalcev, ki se vračajo z različnih koncev Slovenije na dopust z družinami,« so za STA pojasnili v ljubljanskih študentskih domovih. Število tujcev in Slovencev pri njih je trenutno skoraj izenačeno, starostna struktura pa zelo raznolika - od najstnikov do družin z majhnimi otroki in starejših parov, ki potujejo po Sloveniji. V mariborskih študentskih domovih prevladujejo tujci, v Portorožu in Kopru Slovenci.


Foto: Shutterstock


Cene ležišč so za turiste višje od redne stanarine za študente, a še vedno nižje od nočitve v hotelu. Najem dvoposteljne enote v študentskem domu na Obali stane na primer za turiste nekaj več kot 51 evrov na dan. Prednost nastanitve v študentskem domu je poleg cene tudi lega, saj so študentski domovi ponavadi blizu središča mesta, športnih objektov ali drugih za turiste zanimivih točk. Gostom je na voljo tudi brezžični internet, koristijo lahko športne površine in drugo ponudbo v študentskih domovih. V Mariboru med prednostmi izpostavljajo še možnost prihoda in odhoda gostov kadarkoli oz. po dogovoru, na Primorskem sproščene odnose in možnost druženja s slovenskimi študenti.


Študentski dom FDV, Ljubljana. Foto: Matej Družnik


Za študentske domove je to pomembna tržna dejavnost. V ljubljanskih študentskih domovih so lani iz naslova turističnih namestitev pridobili okoli 80.000 evrov. »Turizem je naša dopolnilna dejavnost, ki nam prinaša dodatna sredstva za vzdrževanje standarda bivanja naših rednih stanovalcev,« pojasnjujejo. V mariborskih študentskih domovih so na ta način zaslužili dodatnih 23.000 evrov, v primorskih teh številk ne razkrivajo. So pa izpostavili, da gre za pomembno dejavnost, s katero delno pokrivajo tudi stroške osnovne dejavnosti in investicijsko vzdrževalna dela v domovih. 


Študentski dom na Poljanski v Ljubljani. Foto: Blaž Samec