Magnezija v krvi je okoli odstotek vseh telesnih zalog minerala. Rutinski testi sicer pokažejo njegovo koncentracijo v serumu (tekočina, ki so ji odstranjene krvne celice, op. p.), kjer je dostopen, a so za ugotavljanje morebitnega pomanjkanja dokaj neučinkoviti. Za pravo sliko se je treba s preiskavo K(Erci)-Magnezij zazreti neposredno v eritrocite; meri namreč magnezij v rdečih krvničkah, kjer so krvne zaloge tega minerala. Namreč; sodobni način življenja pogosto pripelje do njegovega pomanjkanja. Ko se koncentracija v medcelični tekočini zmanjša, ga začne telo črpati iz rezerv v tkivih, zato je realno pomanjkanje magnezija lahko ob zmanjšani serumski koncentraciji že drastično, kot lahko celo normalne koncentracije magnezija v serumu »zakrivajo« hudo pomanjkanje v telesu.

Pomanjkanje in vnetni procesi

Epidemiološke raziskave so pokazale, da visoka koncentracija magnezija v serumu ugodno vpliva na srčno-žilni sistem, povečan vnos pa ima pomembno vlogo pri obolenjih srca in ožilja. Pomanjkanje povečuje pojav vnetnih procesov, ki vodijo do poškodb sten ožilja. V kliničnih raziskavah so testi za ugotavljanje akutne faze sistemskega vnetja ugotovili drastično zmanjšanje C-reaktivnega proteina (pri infekcijah je drastično zvišan, op. p.) v serumu bolnikov s srčnim popuščanjem in sladkorno boleznijo po povečanem vnosu magnezija.

Preventiva pred hipertenzijo

Obstaja nedvoumna povezava med pomanjkanjem magnezija in srčno-žilnimi ter drugimi obolenji: motnjami srčnega ritma (atrijska fibrilacija), koronarno srčno boleznijo, bolečimi krči koronarnih arterij, srčnim zastojem, sladkorno boleznijo, osteoporozo ipd. Prav tako je jasna povezava med visokim krvnim tlakom in omenjenim mineralom: jemanje magnezija pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Redno jemanje velikih odmerkov je za bolnike z visokim krvnim tlakom pomembno tudi zato, ker pogosto uživajo diuretike, ki povzročajo povečano izločanje magnezija. V celicah srčne mišice izboljša preskrbo s kisikom, sprošča gladko mišičje in širi žile. Uživanje magnezija ima pomembno vlogo v preventivi pred hipertenzijo.

V vlogi vratarja

Revija Today's Geriatric Medicine poroča, da je bilo razkritje pomembne vloge magnezija kot skupnega imenovalca srčno-žilnih obolenj veliko presenečenje, predvsem ker je za enega največjih krivcev dolgo veljal holesterol. Takole pišejo: »Velike vrednosti magnezija v telesu so v srcu, predvsem v levem ventriklu. Magnezij je neke vrste vratar, ki kalciju omogoča pot v mišice, da bi se nato krčile. Ko opravi svoje, ga magnezij napodi iz celic. Če magnezija ni dovolj, da bi opravil svojo nalogo, kalcij preplavi mišične celice in posledično pripelje do njihove hiperkontrakcije. Temu pogosto sledi angina pektoris ali celo srčna kap.«Tudi magnezij, ne samo kalcij

Vzrok, da sodobni način življenja pogosto pripelje do pomanjkanja magnezija, po mnenju avtorjev članka prej omenjene publikacije leži najprej v dolgoročnem opustošenju zemlje; zaradi sodobnih metod pridelovanja je zemlja osiromašena mineralov. Drugi vzrok pa je mogoče najti v tem, da večina ljudi k prehrani dodaja kalcij, magnezija pa ne. Dolgo je veljalo prepričanje, da je kalcij tisti usodni element, ki ga potrebujemo; počasi se bomo morali začeti zavedati, da je dodajanje magnezija, naj bo s prehrano ali dopolnili, odlična možnost preventive pred srčno-žilnimi obolenji in eden od učinkovitih načinov zmanjševanja dejavnikov tveganja za njihov nastanek.

Črpanje zalog in osteoporoza

Največ magnezija je v kosteh. Če ga telesu primanjkuje, si lahko postreže s tkivnimi zalogami v njih. A ne samo da se s starostjo zmanjša njegova sposobnost, da bi manko nadomeščalo iz tkiv, dolgotrajno pomanjkanje magnezija lahko neposredno prispeva k nastanku osteoporoze. To pomeni, da morajo starejši ljudje svojo dnevno količino magnezija povečati, še posebno če trpijo zaradi kroničnih obolenj. Pri tem je pametno upoštevati, da ga je v surovih živilih veliko več kot v kuhanih. Ko namreč govorimo o osteoporozi, največkrat izpostavljamo le kalcij, a pri tej bolezni (kot pri njeni preventivi) se je treba po pomoč obrniti tudi k magneziju.