Ne le božično kosilo, bleščavi so tudi sprejemi, popoldanske čajanke in banketi, polovičarstva pač na britanskem dvoru ni. To je v nedavnem intervjuju potrdil Darren McGrady, nekdanji chef kuhinje njene visokosti in pa tudi pokojne princese Diane, a je poudaril, da se kraljevi kljub vsemu razkošju dosledno držijo tradicije, zato je osrednja božična jed vsako leto – puran. 

»Pravzaprav se jedilniki iz leta v leto niso bistveno spreminjali,« je pojasnil McGrady. »Lahko bi rekel, da so za nekatere kulinarične mojstre celo dolgočasni. Vsako leto so na sporedu trije purani – eden za kraljico in njeno družino, drugi za kraljevi podmladek, tretji pa za kakšnih sto članov gospodinjstva in osebja, tako lahko vsi okusijo dobrote na ta veliki dan.«  Kraljica in starejši pripadniki dvora vedno obedujejo v glavni dvorani, medtem ko najmlajši uživajo v slastnem obroku v otroških prostorih v družbi varušk. »Otroci ne smejo k mizi, dokler niso dovolj stari, da se znajo ustrezno vesti v družbi odraslih. Kraljica že ne bo prenašala jokavega otroka, ki packa po krožniku, ti običaji so še vedno izrazito viktorijanski,« je zaupal McGrady. Kraljevi obožujejo purana z različnimi nadevi in omakami iz žajblja, čebule in kostanja, kot prilogo imajo najraje pečen ali pire krompir in pa brstični ohrovt. Za sladico pa, seveda, tradicionalni božični puding, ki ga pripravljajo v velikanskih posodah, preden ga postrežejo v ličnih skodelicah. Po obedu sledi sprehod po posestvu Sandrigham, nato navzoči prisluhnejo kraljičinemu nagovoru. Sledi popoldanski čaj s sendviči, mesno pito in božično torto, obvezno sadno z marcipanom. »Vedno pripravijo dve, eno za odrasle in eno za otroke. V mojih časih so princ William, princ Harry, princesa Beatrice, princesa Eugenie ter Zara in Peter vedno jedli skupaj v otroški sobi,« se spominja McGrady.


Sledi večerja, pri kateri si chefi končno lahko dajo malo duška in pokažejo ustvarjalno žilico. To je za glavnega kuharja tudi prav poseben trenutek, saj se takrat pridruži kraljevim v dvorani in jim osebno razreže ter postreže meso. »Takrat si privoščijo še šunko, sir, foie gras in številne druge dobrote. Potem ko chef razreže meso, mu osebje po kraljičinem naročilu natoči kozarček viskija, kraljica in ostali pa mu nazdravijo ter se mu zahvalijo za vse dobrote, s katerimi jih je razveseljeval vse leto,« še sklene McGrady, ki je svojo kraljevsko misijo začel leta 1982. Takrat se je naselil v Buckinghamski palači, kjer je preživel kar enajst let, kraljico in družino je spremljal na vseh uradnih obiskih in tujini ter jim stregel tudi na drugih posestvih, leta 1993 pa se je pridružil Diani in njenima sinovoma v Kensingtonski palači, kjer je ostal do princesine smrti. Svoje bogate izkušnje z dvora je zajel tudi v knjigi.

No, tradicionalno božično praznovanje pa bo letos morda splavalo po vodi, je pricurljalo iz Buckinghamske palače. Tako Elizabeta II. kot njen mož, princ Phillip, naj bi namreč obležala zaradi hudega prehlada in menda še vedno nista odpotovala na posestvo Sandrigham, kjer naj bi ju pričakali ostali pripadniki dvora. No, vsi razen vnuka princa Williama in vojvodinje Cambriške ter njunih otrok, princese Charlotte in princa Georgea, ki bodo letošnje praznike preživeli pri Middletonovih, Katinih starših, v družinskem vzdušju, brez strogega protokola. Vsi za eno mizo.