Trumpova bitka za priljubljenost se nadaljuje. Čeprav sta od razglasitve rezultata ameriških volitev, ki so vznejevoljile številne državljane, pretekla že skoraj dva meseca, se Američani kar ne morejo sprijazniti z 'veliko' usodo. Predsedniška inavguracija se vztrajno približuje, glasbene zvezde pa še vedno vztrajno zavračajo povabila za nastop na dogodku.Organizatorji inavguracije so se po zavrnitvi glasbenikov Celine Dion, Garth Brooks, Andrea Bocelli, Elton John in celo zasedbe Kiss, sedaj obrnili na britansko pevko Rebecco Ferguson. Pop vokalistka, ki je leta 2010 zaslovela v britanskem X Factorju, je na vabilo odgovorila z javno postavljenim pogojem, da bo nastopila le, če ji bo dovoljeno zapeti protirasistično pesem Strange Fruit.

»Če mi dovolite peti pesem, ki ima izjemen zgodovinski pomen in je bila zaradi obtožbe, da je preveč kontroverzna, v ZDA na črni listi, pesem, naslovljena vsem preziranim temnopoltim ljudem v ZDA, ki opominja, da lahko le ljubezen premaga vse sovraštvo tega sveta, potem bom prijazno sprejela povabilo in se vidimo v Washingtonu,« je pevka zapisala na svojem Twitter profilu.Pretresljivo besedilo pesmi je v 30. letih prejšnjega stoletja napisal židovski komunist Abel Meerpol. Bila je odgovor na grozote, ki so se temnopoltim Američanom dogajale na jugu ZDA. V izvedbi Billie Holiday, ki jo je prvič posnela leta 1939, še danes opominjajo svet na nečloveška ravnanja, ki so jih belci izvajali nad temnopoltimi. Pesem sporočila namreč ne skriva že od prvih besed dalje, ki govorijo o čudnih sadežih, ki visijo z dreves na ameriškem jugu, po njih teče kri, izkaže pa se, da so sadeži pravzaprav trupla temnopoltih prebivalcev (Southern trees bear strange fruit // Blood on the leaves and blood at the root // Black bodies swinging in the southern breeze // Strange fruit hanging from the poplar trees.) 

Fergusonova je leta 2015 izdala svoj tretji studijski album, ki je bil v celoti posvečen legendarni Billie Holiday. Na njem je priredila 17 skladb ameriške jazz pevke in ga naslovila Lady Sings the Blues. Kakšen bo odgovor Trumpa? Ekipa novoizvoljenega predsednika ZDA se na ultimat še ni odzvala. Zagotovo pa za premislek nimajo več veliko časa, saj se inavguracija zgodi že čez dobra dva tedna, 20. januarja. Nastop na dogodku so do sedaj potrdili zbor mormonske cerkve iz Salt Lake Cityja Mormon Tabernacle Choir, plesna šov skupina Radio City Rockettes in najstniška pevka iz šova America's Got Talent Jackie Evancho. Organizatorji so k sodelovanju povabili tudi slovensko-hrvaški duo 2Cellos in čeprav je bilo to edino povabilo glasbenikom iz tega dela Evrope, ga je dvojec zaradi obveznosti zavrnil.