Že v četrtek, 27. aprila, se za marsikoga začne daljši oddih, saj ga je s prostimi dnevi po koncu tedna mogoče raztegniti kar na pet dni. Kot zanimivost na hitro preletimo, kakšno vreme je bilo v enakem obdobju lani. V zadnjem aprilskem tednu se je izrazito ohladilo: 26. je pritisnil mraz, ob močnejših padavinah je naslednji dan začel naletavati sneg tudi po nižinah, prav tako je snežilo v noči na 28. april. Temperature so se ponekod spustile tudi do minus štiri stopinje Celzija, pozeba med 25. in 30. aprilom je sadjarjem in vinogradnikom odnesla tretjino pridelka. 


Foto: Igor Modic


Letos, od začetka meteorološke pomladi, je kazalo, da bo toplo in suho vreme kar vztrajalo, vendar je muhasti april pokazal svojo pravo naravo. Po velikonočnih praznikih, ponekod so bili že občasno oblačni in mokri, se je občutneje ohladilo, na delovni dan po velikonočnem ponedeljku je sneg presenetil nekatere prebivalce nižin, med drugim na Notranjskem, Gorenjskem, Celjskem in v delu ljubljanske kotline. Po močnem vetru, ki nas je dodobra prepihal, so se za upravičena izkazala opozorila pred pozebo Agencije RS za okolje (ARSO), saj so v petkovem jutru, 21. aprila, marsikje po državi namerili temperature pod lediščem. Saj aprilsko vreme je od nekdaj sopomenka za spremenljivostjo, kajne? Česa se lahko nadejamo? Kdaj bomo vendar odložili plašče? 


Foto: Mateja Jordović Potočnik

Dušan Kaplan z Blok, ljubiteljski opazovalec in zapisovalec vremena, ki podnebno dogajanje spremlja po koledarju, luninem vremenskem ključu in ljudskih modrostih, pravi, naj jih še nikar ne pospravljajmo. »Zadnji dan v aprilu se bo spet shladilo in tudi dež se obeta. To seveda ne pomeni, da na predvečer prvega maja ne bomo prižgali kresov. Morda bo prav ogenj simbolno odgnal ostanke zime,« pravi Dušan Kaplan. »Prvi majski dnevi bodo čemerni, nič prijetni za lepa praznovanja. Tudi naslednji mu bodo podobni.« Očitno bo med prvomajskimi prazniki bolj muhasto aprilsko vreme. »S sušo nam v tem primeru preti Florjan (4. maj): 'Če je na Florjana dež, ga celo leto manjka.'« Če se mu pridruži še Urban (25. maj) s svojim glasom: 'Če se Urbanu zahoče, bo poletje suho in vroče', potem se nam resnično obeta sušno leto. A nikar ne tarnajmo preveč nad vremenom. Takole pravijo ljudske izkušnje o majniku: 'Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, je pa na koncu meseca.' In: 'Če maj z vročino začenja, mraz še po Urbanu ne jenja'. Pa recite, kaj je prav. Je pa že bolje, da smo tja do ledenih mož (od 12. do 14. maja) v toplih puloverjih, kot pa junija v vetrovkah.« Kakšno bo ozračje nad našimi kraji čez prvomajske praznike? 


Foto: Leon Vidic

Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje, poudarja, da napovedi še niso povsem zanesljive. »Trenutno pa kaže takole: V četrtek, 27. aprila, bo po vsej Sloveniji oblačno in deževno, več dežja bo v zahodnih krajih. V petek bo dež postopno oslabel in ponehal. Ohladilo se bo. Meja sneženja se bo predvidoma spustila do okoli 800 metrov nad morjem. Od sobote do torka kaže na dokaj sončno vreme, temperature bodo počasi naraščale. V soboto in nedeljo bo zjutraj sveže (tudi blizu ničle), dnevne temperature pa bodo okoli 15 stopinj Celzija v soboto, do okoli 20 stopinj Celzija v ponedeljek in torek.