Sproti čustvuj in predeluj!

Negativna čustva so enako normalna kot pozitivna, a jih je treba še bolj previdno predelovati. Pametno je, če se občutke zagrenjenosti, sovražnost, zamerljivosti in jeze naučimo prepoznavati ter se nanje primerno odzvati. Že mojstri najstarejših vej medicine so vedeli, da zelo slabo vplivajo na vse organe, v prvi vrsti jetra. Prav zato moramo najti načine, kako odpustiti in odpuščati drugim ter sebi. Temeljno vodilo je, da znamo v vsakem trenutku najti razloge, za kaj vse smo lahko v življenju hvaležni. Po drugi strani se je priporočljivo umakniti – začasno ali za vedno – pred ljudmi, ki so kot valilnica toksičnega čustvovanja. Privoščimo si pravo kombinacijo gibanja in sproščanja ter branje knjig avtorjev, ki se ne smilijo sami sebi.

Za jetra – jetrca!

Jejmo zdravo, čim manj industrijsko predelano hrano. Klin se s klinom izbija, pogosto rečejo tisti, ki ga radi dajo na zob. Mi ne promoviramo pitja alkohola, temveč izbiro zdravih živil. Prav jetrca, kot so piščančja in goveja oziroma telečja, po možnosti z bližnjih kmetij, namreč veljajo za pravo superhrano. Imajo malo kalorij, a veliko vitaminov in mineralov. Vitamin B9 oziroma folna kislina posebej prispeva k izboljšanju celičnih funkcij in razstrupljanju. Zaradi specifičnega okusa nam sicer redko zadišijo oziroma nam ne prijajo vedno, sploh če so precej žilnata in ne najbolj sveža. Običajno jih spražimo s čebulo. Teknejo na testeninah s sirom in paradižnikovo omako ali s kislo smetano in gobami, a teh ne smemo jesti prepogosto.

Zjutraj voda in kava

Britanska raziskava iz leta 2016 in druge pred njo so pokazale, da pitje kave pomaga pri ohranjanju zdravih jeter, saj preprečuje njihovo zamaščenost in raka. Lanska ameriška študija je ponovno potrdila, da se z jutranjo skodelico kave pa do še največ treh, štirih čez dan ne le poživimo, temveč tudi razvajamo jetra. Po besedah dr. Jamile Wakim - Fleming, gastroenterologinje s clevelandske klinike, so nova dognanja utrdila povezavo med pitjem kave in zmanjšanim tveganjem za bolezni jeter, hkrati pa je treba biti previden, da ji ne dodamo preveč sladkorja ali smetane, sicer ogrožamo srce. Seveda si je za zadostno hidracijo treba privoščiti tudi dovolj navadne vode – že zjutraj kozarec na tešče.