Vprašajte strokovnjaka

Bojim se navezati stik z bivšim

Po dolgih letih sva z nekdanjim fantom vzpostavila stik. Nekako je našel moje kontaktne podatke in se mi oglasil. Ko sem prejela njegovo sporočilo, me je stisnilo pri srcu. Nekoč mi je veliko pomenil. Resnično sem ga ljubila. Danes sem poročena in imam družino, ki jo obožujem. Za nič na svetu ne bi zmotila družinskega miru in sreče. Toda misel nanj mi ne da miru. Tudi on je poročen in si je ustvaril družino. Nič ni bil vsiljiv. Zanimalo ga je, kako sem in ali sem srečna. Po nekaj e-sporočilih mu nisem več odpisala. Ustrašila sem se. On ni iskal več stika z mano. Ali sem storila prav? Ali je možno, da bi se po toliko letih v meni vžgala iskrica, ki bi obudila nekdanja čustva in ogrozila moj duševni mir? Ali sem bila nevljudna in bi morala komunikacijo končati drugače? In ne nazadnje, ali naj bi si z njim še naprej dopisovala ali se morda celo srečala z njim?

Nevenka iz Ljubljane

Vaš strah je upravičen

Dotaknili ste se teme, ki zadeva verjetno vsakogar, ki je nekoč ljubil, pa se kasneje iz nekega razloga znašel v objemu druge osebe. Tudi vi ste ljubili, tako da se vam zdaj misel na nekdanjo ljubezen spet in spet vsiljuje v zavest.

Močna čustva ob odsotnosti njihovega vira sčasoma izgubijo intenzivnost. Umirijo se in potonejo v območje podzavesti. Na njihov prostor v zavesti pridejo novi dražljaji in iz njih nastala čustva, ki nas okupirajo in nam preprečujejo, da bi se še naprej ukvarjali s čustvi, ki za nas niso več funkcionalna. Nekatera potisnemo celo tako globoko v podzavest, da do njih nimamo več dostopa. Prijetnejša čustva pa so v tistem področju podzavesti, ki nam je dostopen. Spomin na prijetne trenutke, ki smo jih preživeli v družbi ljubljene osebe, lahko ob ponovnem stiku z njo obudi tudi nekdanja čustva. In s tem ni nič narobe. Če vam je srce začelo hitreje biti, ko ste prebrali sporočilo nekdanjega fanta, je bila to lahko prijetna popestritev sredi napornega delovnega dne. Morda ste si celo vzeli nekaj minut in zasanjano obudili nekatere spomine. Spomini in čustva so del našega duševnega bitja in napačno bi bilo, da bi jih poskušali zanikati. Vprašanje je le, kaj z njimi storimo. Glede na to, da ste srečno poročeni in imate družino, ki je temelj vašega osebnega miru, prebujena čustva do nekdanjega fanta verjetno ne morejo bistveno vplivati na vaše življenje.

Če pa bi si še naprej dopisovali z njim ali se celo z njim srečali, bi se vaša čustvena zgradba lahko zamajala. Lahko, ni pa nujno. Morda bi ugotovili, da je vir vaših čustev stvar preteklosti in da človek, ki vas je nekoč tako privlačil, ni več enaka oseba, kot je bila tedaj, ko je v vas zbujala občutke zaljubljenosti in omame. Tedaj bi le popili kavo, poklepetali o vajinih družinah, delu in hobijih in se poslovili. In tako opravili s tem delom svoje preteklosti.

Ker pa se najbrž ne poznate dovolj – popolno samospoznanje je prej utopija kot realnost –, je morda modreje ne drezati tja. Verjetno je ni junakinje (ali junaka) na tem svetu, ki bi si upala, po treznem razmisleku, s popolno gotovostjo trditi, da se ima v absolutni oblasti. Ljudje se moramo spopadati s tremi dejavniki: zahtevami našega vsakdanjika, pritiski naše podzavesti in ukazi naše vesti. Zaradi njih se pogosto počutimo, kot da nismo gospodarji v »lastnem domu«, kot se je slikovito izrazil Freud. Človeška zgodovina je polna nerazumljivih dejanj, ki so jih, sicer urejene in umirjene osebe, storile v trenutkih navala silnih čustev in strasti.

Napisali ste, da ste morda bili nevljudni. Moški, ki vas je nekoč ljubil, vam najbrž tega ne zameri. V partnerskih odnosih pogosto delamo napake in si prizadejamo bolečine, za katere nam je kasneje žal. Morda se vam je poskušal opravičiti. Ali pa utegne iti za kakšen drug razlog. Vi boste bolje vedeli. Ker pa ni vztrajal pri več stikih, lahko domnevava, da spoštuje vašo odločitev in ne želi kaliti vašega miru in družinske sreče. Želim vam, da bi tako tudi ostalo in boste še naprej uživali v teh dragocenih vrednotah.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE