Najprej je želel preklicati prepoved uvoza slonovih trofej, sedaj pa mu ne diši zaščitenost naravnih spomenikov, saj naj bi tovrstna zakonodaja onemogočala razvoj gospodarstva. Le kaj je ljubitelju zelenja, navsezadnje Trump nadvse rad igra golf, storila mati narava, da se mu je tako zelo zamerila, se sprašujejo okoljevarstveniki. 


Valley of the Gods (Dolina bogov) v nekdaj zaščitenem območju Bears Ears. Vir: Shutterstock


Zajec gotovo tiči v grmu, ki ga je zaščitil njegov predhodnik Obama, saj se je Trump za začetek lotil naravnega območja, ki ga je nekdanji temnopolti predsednik zaščitil šele januarja lani. Gre za nacionalni spomenik Bear Ears na zahodu ameriške zvezne države Utah, Trump pa je njegovo zaščito sedaj skrčil za ogromnih 85 odstotkov in premore sedaj le še 92.000 hektarjev. Všeč mu ni bilo niti bližnje omejeno območje Grand Staircase Escalante, tega je leta 1996 zaščitil takratni demokratski predsednik Bill Clinton, po Trumpovem ukazu pa sedaj obsega le še polovico nekdanje zemlje. 


Vir: arhiv AP


Trump je odločitev objavil med obiskom pri mormonskih republikanskih voditeljih Utaha v Salt Lake Cityju, kjer je dejal, da si zvezna birokracija jemlje prevelika pooblastila nad zemljišči, kar da se bo z njim končalo. Verjame namreč, da so ljudje z odločitvijo zvezne vlade o zaščiti ozemlja izgubili pravico do lova, kmetovanja, živinoreje, rekreacije in gospodarskega razvoja. Prav tako naj bi tudi ameriški Indijanci na območju izgubili pravico do svoje svete zemlje, kjer so opravljali starodavne tradicije, je v ozir tokrat vzel tudi manjšine. 


Vir: Reuters


A indijanska plemena njegove besede očitno niso prepričale. So namreč med tistimi, ki so proti Trumpovi odločitvi in so podpirala Obamovo odločitev o zvezni zaščiti zemljišč. Nestrinjanje prihaja tudi iz vrst okoljevarstvenikov, ki trdijo, da je zaščita območja Bear Ears nujno potrebna, med drugim zaradi pomembnih arheoloških najdišč.


Vir: Reuters


Trumpa medtem podpira mormonska cerkev, v kateri so skoraj izključno republikanci. Proti Obamovi potezi je bilo takrat tudi vodstvo države Utah, saj naj bi nekdanja predsednika Obama in Clinton pretiravala z zaščito, ki je vzela pod okrilje milijone hektarjev zemljišč ter s tem onemogočila gospodarski razvoj. Trdijo, da niso proti zaščiti narave in indijanske dediščine, njeno varovanje pa zagotavlja tudi Trump, ki meni, da se lahko o zaščiti narave in zgodovine v Utahu dogovorijo prebivalci zvezne države brez vpletanja birokratov iz Washingtona. 


Vir: AP


Kaj pa pravzaprav menijo prebivalci te zvezne države? Po pričakovanjih se s Trumpovimi ukrepi seveda ne strinjajo povsem. Predsednikov obisk v Salt Lake Cityju je tako včeraj pričakalo več tisoč protestnikov, ki so mu med drugim vzklikali, naj drži svoje roke stran od naravnih spomenikov, medtem ko je manjša skupina ljudi na drugi strani ceste pred državnim kongresom Utaha izražala podporo Trumpu in izkoriščanju zaščitenih območij za nafto in rude. 


Vir: AP


Tako narava kot Trump pa še nista rekla zadnje besede. Predsednikovi ukrepi v tej zvezni državi, ki jo zaznamuje tudi slovito Sklano gorovje, bi bilo lahko šele začetek krčenja zaščitenih območji. Minister za notranje zadeve Ryan Zinke mora namreč izvesti še revizije okrog 27 velikih naravnih spomenikov po ZDA. 


Minister za notranje zadeve Ryan Zinke na ježi skozi narodni park Bears Ears maja letos. Vir: AP