Vprašajte strokovnjaka

Bivši mož se na vse načine izogiba plačevanju preživnine

Spoštovani,

bivši mož že več let ne plačuje preživnine za dva otroka in se na razne načine izogiba plačilu. Enkrat je kriva brezposelnost, drugič, da je njegovo premoženje prepisano na mamo ali novo ženo in tako naprej. Kljub izgovorom je sodišče določilo, da mora plačati zaostalo preživnino ter jo tudi naprej redno plačevati.

Svojih obveznosti žal še vedno ne izpolnjuje in jih verjetno niti ne namerava, kljub zagroženi zaporni kazni. Še več, z novo ženo sta po končani sodni obravnavi kupila avto prestižne znamke. Glede na to, da mu je nedavno umrla mama, ki mu je kot sinu edincu verjetno vse zapustila, me zanima, ali lahko kako zavarujem delež svojih otrok oz. preprečim, da bi on to premoženje kasneje (po zapuščinski obravnavi) prepisal na koga drugega ali prodal in se s tem zopet izognil plačilu preživnine.

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem,

Bralka

Zoper bivšega moža lahko vložite tudi kazensko ovadbo

Najprej vam svetujem, da nadaljujete s postopkom izterjave preživnine, še posebej upoštevajoč dejstvo, da je bivši mož po končani sodni obravnavi kupil avtomobil prestižne znamke. Če ga je kupil na svoje ime, premoženje torej ima. 

Omenjate tudi, da je nekdanji mož premoženje prepisal na mamo in ženo, ipd. To postopek izterjave resda nekoliko zaplete, ga pa ne naredi nemogočega. Obstaja namreč tudi mehanizem, s katerim lahko dosežete preprečitev nezakonitih prenosov premoženja s strani nekdanjega moža (izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj).

Neplačevanje preživnine je tudi kaznivo dejanje. To pomeni, da lahko pod določenimi okoliščinami zoper bivšega moža vložite tudi kazensko ovadbo.

Kar pa se samega zapuščinskega postopka tiče, pa vam svetujem, da aktivno spremljate zapuščinski postopek in če boste mnenja, da obstaja sum, da vas bo poskušal nekdanji mož pri razpolaganju z zapuščino oškodovati, preko svojega odvetnika predlagajte, da sodišče odredi ukrepe za zavarovanje zapuščine. Sodišče lahko denimo postavi začasnega skrbnika zapuščine, prav tako pa lahko izda tudi začasno odredbo v zavarovanje denarne terjatve.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE