Ideja se je porodila britanski verigi restavracij Frankie and Benny's, potem ko jo je šokirala raziskava v kateri je sedem od desetih otrok izrazilo željo, da bi starši preživeli manj časa na telefonu. Odločili so se za posebno ponudbo, ki od konca novembra velja za vse goste njihovih 250 restavracij po Veliki Britaniji. Če se starši odrečejo telefonom, ko sedejo za njihovo mizo, bodo njihovi otroci obedovali zastonj. 


Foto: Frankie and Benny's


Da ne bi podlegli skušnjavi, morajo starši pametne napravice odložiti v posebne škatle za telefone, ki so jih v restavracijah namestili ob mizah, te pa morajo ostati zaprte, dokler gostje ne odidejo od mize. Iniciativa je še posebej v prazničnem času dobrodošla pobuda k kvalitetnejšemu preživljanju časa med družinskimi člani, britansko podjetje pa napoveduje, da bi akcija lahko postala stalnica v njihovih restavracijah. 


Foto: Frankie and Benny's


Frankie and Benny's sicer niso prvo gostinstvo, ki se je domislilo ideje, da ljudje med obedovanjem pospravijo telefone. Ameriški kuharski mojster Marco Canora je v svoji restavraciji v New Yorku že pred časom na mize postavil škatle z napisom Odpri me (stavek si je izposodil iz slovite zgodbe Alica v čudežni deželi), v kateri nato gostje najdejo vabilo, naj v njih za čas obeda pustijo telefone. Da pametne naprave nimajo kaj iskati med obroki, ko bi se morali ljudje sprostiti, družiti in uživati v hrani, se zavedajo tudi Slovenci. Že lani sta mlada diplomanta Matej Vinkovič in Jaka Brdnik dala pobudo za lokal brez telefonov in na platformi za množično financiranje iskala sredstva, da bi ideja zaživela tudi v praksi. Žal gostinski projekt, v katerem bi obiskovalci za čas obiska zaklenili svoje pametne telefone v posebne omarice, ni zbral zastavljenih sredstev. Morda pa Slovenci za takšno odločitev potrebujemo le dovolj veliko motivacijo. Brezplačno kosilo kot Britanci za začetek.