Prvi tovrstni salon v Evropi so odprli v Zagrebu, da gre za resnično novost pa so dokazali odzivi javnosti. Ko so se prejšnji teden na zagrebških ulicah pojavili letaki, ki so predstavljali praskalne storitve v salonu v vzhodnem predmestju Dubrava, so mnogi pomislili, da gre za šalo. 

A lastnica »Češkaonice« (po naše praskalnice) Ana Paradi svoje delo jemlje zelo resno in na facebook strani Češkaonica - salon za češkanje trdi, da je praskanje celo boljše od seksa. »Strokovnjaki pojasnujejo, da praskanje izzove enako udobje kot spolnost, še posebno zadovoljstvo pa prinaša praskanje gležnjev,« je zapisala. V njenem udobno urejenem lokalu, ki je podoben kozmetičnim salonom ali salonom za masažo, ponujajo storitve praskanja z nohti, peresi, čopiči in paličicami. Seansa praskanja lahko traja od pol ure do ene ure, najbolj priljubljeno pa je praskanje z nohti po hrbtu, pri katerem stranke ležijo, se ob zmanjšani svetlobi sprostijo, nemalo pa jih tudi zaspi med tretmajem, poroča hrvaški časopis Jutarnji list. 

Paradijeva je zaenkrat edina delavka v »praskalnici«, v prvih dneh odprtja pa jo je že obiskalo več žensk. Lastnica pove še, da se za njene storitve praskanja zanimajo celo otroci. Kaj pa moški? To je verjetno samo še vprašanje časa. Vsekakor se Paradijeva nadeja, da bo v salonu kmalu zaposlila še eno delavko, če bo zgodba »praskalnice« uspešna, pa bo odprla še en lokal v središču Zagreba, ker so se nekateri potencialni klienti že pritožili, da je salon v vzhodnem predmestju precej odročen. 

Podoben salon, kjer si lahko vsakdo privošči praskanje, že obstaja na Tajskem, kjer najrazličnejše masažne storitve cvetijo ob poplavi turizma. Če se bodo nad terapevtskim praskanjem navdušili tudi Hrvati, pa morda podružnico dobimo tudi v Sloveniji.