Izziv, ki si ga ženske v toplejši polovici začnemo postavljati vsakič znova, je – kako shujšati do kopalne sezone. Kaj odgovarjate?

Kilogrami se nabirajo mesece, celo leta, kar pomeni, da je za izgubo prav tako potrebno določeno časovno obdobje. Pri tem ni pomembno zgolj gibanje, temveč tudi pravilno prehranjevanje. Ko gre za hujšanje, moramo biti stvarni: izgubiti pet kilogramov v enem tednu ali mesecu se vsekakor da, vendar bo le manjši del tega maščoba, večina bosta voda in glikogen. Cilj je izvedljiv v treh mesecih – s pravilnim pristopom in disciplino je vse mogoče. Vsem polagam na srce, da začnejo z majhnimi spremembami in ne pretiravajo z drastičnimi izzivi. Sprva sta to lahko izogibanje sladkorju in gibanje, ki za telo ne pomeni prevelikega stresa. Telesno aktivnost in uravnoteženo prehrano je treba prenesti v vsakdan za čvrste mišice in skladno telo.

Če vadimo pod prisilo, denimo zaradi hujšanja, in v tem ne uživamo, tudi ne bo želenih rezultatov. 

Katera vadba je za ženske priporočljiva v poletnih mesecih?

Menim, da se mora vsaka odločiti za tisto, ki ji najbolj ustreza; če posameznica ni navdušena nad plesom, ne bo šla na aerobiko itd. Če vadi pod prisilo, denimo zaradi hujšanja, potem v tem ne uživa in tudi ne bo želenih rezultatov. Vsakomur poleg izbrane in redne telesne dejavnosti priporočam sprehode. Pri hoji naj bi v eni uri povprečno porabili od 330 do 420 kalorij. Ženske porabijo nekoliko manj, moški pa več, odvisno od količine mišične mase, ki pri tem sodeluje. Za športno telo je treba v treninge vključiti krepilno vadbo, s katero se porabljajo energetske rezerve glikogena, kardiovadba pa kuri maščobe. Telo bo za pridobivanje energije običajno najprej porabljalo kalorije iz ogljikovih hidratov, nato pa jih bo z vadbo začelo tudi iz maščob. To se opazi v izgubljanju telesne teže. Ko telo začne porabljati več kalorij, kolikor jih vanj vnesemo, bo začelo izkoriščati maščobe za vir energije. Še to: pri redni telesni aktivnosti nam bo hvaležno srce. Postalo bo večje in močnejše. Žile bodo bolj elastične in krvni tlak se bo znižal. Nič več ne bomo zasopli in zadihani, ko bomo hodili po stopnicah.

Nekdaj ste trenirali vadbo ob baletnem drogu, zdaj izvajate bootybarre. Kako bi nam ga predstavili?

Že v osnovni šoli sem bila navdušenka nad športno aerobiko, v kateri sem tudi tekmovala. Poleg aerobike sem redno obiskovala še plesno šolo Anika, kjer sem se pobliže seznanila s show danceom, jazz baletom in sodobnim plesom. Prvi obisk vadbe bootybarre me je takoj spomnil na plesne dni. Poleg tega ima vadba, ki jo izvajam, prvine vseh vadbenih programov, ki so mi pri srcu: joge, pilatesa, baleta, aerobike in vaj za moč. Ravno zaradi te kombinacije je zanimiva in učinkovita.

Bootybarre izoblikuje plesno telo s podaljšanimi mišicami, ki si jih številne ženske želijo. Prvi učinki so vidni po dveh mesecih, po enem letu so spremembe izrazitejše. 

Kaj se dogaja s telesom, če se odločimo zanjo?

Prednost te vadbe je, da se osredotoča na osrednji del telesa, kar okrepi medenico, spodnji del hrbta (ledveno-križni del), boke in trebuh, ki hrbtenico podpirajo. Poleg pravilne drže pa z bootybarrom učvrstimo stegna, zadnjico, trebuh, roke, oblikujemo teloin povečamo gibčnost. Balet pomaga pri drži, vaje iz joge povečajo prožnost, pridih pilatesa oblikuje mišice in aerobni del vadbe izboljša motorične sposobnosti.

Kako hitro so vidni rezultati?

Večina tistih, ki obiskujejo to vadbo, je v enem letu izgubila tudi do pet kilogramov. Pozna se jim na gibčnosti, lepo oblikovanih nogah in trebuhu. Bootybarre izoblikuje plesno telo s podaljšanimi mišicami, ki si jih številne ženske želijo. Prvi učinki so vidni po dveh mesecih, po enem letu so spremembe izrazitejše. 


Nekaj Bootybarre vaj za pokušino: 

Dvig noge 

Odvečna maščoba, ki nastane okoli pasu, je posledica neurejene prehrane in premalo gibanja. Ena od vaj, ki pomaga pri zmanjšanju maščobnega tkiva ob bokih, je stranski dvig iztegnjene noge. S to vajo aktiviramo stranske mišice, noge in zadnjico. Izvedba mora biti pravilna: poravnajmo ramena (stran od ušes), uporabimo stol, mizo, lestev ali baletni drog, da bo podlaga zagotovila stabilnost ob dvigu noge.
Pazimo, da nogo dvignemo, kolikor zmoremo, in pri tem ne vrtimo boka.


Plie počep 

Plie počep lahko izvajamo brez kakršnega koli pripomočka z rokami ob pasu, lahko pa si pomagamo z oporo baletnega droga ali stola, če vajo izvajamo doma. Ko pravilno izvajamo t. i. pulze, kolena rahlo upognemo in iztegnemo. Pri vadbi bootybarre poimenujemo izvajanje pulzi, saj so to majhni gibi, ki imajo pri rednem izvajanju velike rezultate. Ne aktiviramo pa le mišic v zadnjici, temveč tudi notranje stegenske mišice. Ta vaja dvigne zadnjico in oblikuje tako zelo želen prostor med nogami.

Lahko jo nadgradimo in stopimo na prste. Pri tem spet izvajamo majhne pulze.