Če minister ne bi odstopil sam, bi predsednik vlade državnemu zboru predlagal ministrovo razrešitev zaradi njegove komunikacije, ravnanj in dela. Bratuškova je ob današenjm odstopu dejala, da je žalostna, da premier ne spoštuje protokola o sodelovanju koalicijskih strank. V njem je namreč zapisano, da se v primeru, ko minister ne opravlja svoje funkcije v skladu s predpisi in etičnim kodeksom ali ne izvršuje vladnih sklepov in napake ponavlja, premier in predsednik stranke, iz kvote katere je minister, sporazumeta o tem, ali minister ostane ali se zagotovi izvolitev drugega.

Marko Bandelli je pred sejo izvršnega odbora SAB povedal, da je zaradi dogajanja zelo na tleh. Ob vprašanju, ali bo spoštoval poziv premierja Marjana Šarca k odstopu, je pomenljivo odvrnil: »Kaj naj delam še v tej vladi? Če noben ne verjame mojim dobrim namenom, izjemno dobrim namenom, ki sem jih imel za ministrstvo. Za prikrivanje drugih zadev? Ko smo bili v pogovoru s Šarcem ni bilo govora o mojem delu, temveč o nesodelovanju naše stranke.«Sicer pa je Bandelli ob prihodu na stranko najprej okrcal novinarje, češ, ali niso že dovolj očrnili njegove družine, otrok in njega. Da se je za sporne besede že petnajstkrat opravičil in da si takšne obravnave ni zaslužil. Da otroci doma jočejo. Bandelli je pozneje na novinarski konferenci ob odstopu povedal, da je v dveh mesecih mandata naredil ogromno.

Premier Šarec je na svojem profilu na Facebooku zapisal daljšo obrazložitev razlogov, zakaj meni, da mora minister iz kvote SAB-a oditi iz vlade. Razlogi so povezani z ministrovim delom, njegovo komunikacijo in ravnanji. Bratuškova pa je o tem, kaj želi Šarec od Bandellija in zakaj, obveščena prek medijev in facebooka, kar se ji zdi nesprejemljivo. »Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen.« Predsednica SAB je izrazila tudi pričakovanje, da bo imel Šarec enaka merila za vse funkcionarje v vladi.