Naenkrat se pojavi mlada lepa ženska, pod njenim imenom piše dr. Jovana Stojkovič, zdravnica in psihiatrinja, in začne svoj govor. Govori o Družinskem zakoniku v Srbiji, njeni državi, jaz pa spoznam, da je ta zakonik podoben  kot  v evropskih državah ... Ko sem prišla živeti na Nizozemsko, se mi je zdelo pravično, da se prepove nasilje nad otroci in ženskami, toda dr. Jovana Stojkovič je govorila o zlorabi tega zakona.

Tako sem izvedela, da lahko socialne službe v 24. urah v spremstvu policije pridejo k vam in vam nasilno odpeljejo otroka, če oni zaradi kakršnega koli vzroka menijo (ali so dobili anonimno obvestilo), da ne ravnate lepo z njim. Eden od razlogov, da odvzamejo otroka, je tudi zavračanje cepljenja, čeprav je tak način odvzemanja otrok v nasprotju z ustavo. Potem pa te otroke prodajajo prek zasebnih agencij iz evropskih in drugih držav neznano kam, menda stanejo 33.000 evrov. Za njimi se izgubi vsaka sled. Nek raziskovalni novinar je odkril, da lahko končajo v mreži prostitucije. Zato je menda Putin prepovedal »izvoz« ruskih otrok iz Rusije.    

Seveda, internet kot internet, mi takoj na to temo »podtakne« še videoposenetek sestanka Združenja staršev odvzetih otrok, poslušam njihove tragedije, ko pripovedujejo vsak svojo zgodbo. Spomnim se nekaj filmov na to temo, spomnim se zgodbe, ki sem jo slišala na Malti o malezijskem paru s petimi otroki. Ko so prišli na Švedsko, je mati enkrat v trgovini rahlo počila po roki enega od otrok. Posledice: takoj so ji vzeli vseh pet otrok in jih razdelili po drugih družinah.No, ja. Smo majhna država. In »velika riba je majhno ribo«. Ozaveščenost in informiranost sta edini orožji.

Da se ne bi bili tudi naši otroci, naše vnukinje in vnuki, prisiljeni združevati v društva z imenom Starši s strani države ukradenih in prodanih otrok.

Saj res, ali obstaja nadzorni, nevtralni organ, ki bdi nad delom socialnih služb? Tako kot obstaja na primer inšpekcija za hrano, za delo in podobno? Mislim, da bi nujno morali izobraziti starše, kaj pomeni Družinski zakonik.

Eh...

Ta dejstva so me resnično  izčrpala. To utegne izničiti lepotni učinek mojih mask, ki sem si jih skrbno pripravila iz avokada in banan. Mogoče je zame bolj koristno, da si dam na obraz masko.