V sklopu projekta BIEN 2020, ki trenutno poteka v Kranju in je posvečen kranjski tekstilni tradiciji, se v projektnem prostoru Kamra v Bohinjski Bistrici z edinstveno avtorsko kolekcijo tekstilnega nakita za dom in telo z naslovom Slovanka, predstavlja slovenska oblikovalka Arijana Gadžijev. Idejo za unikatne izdelke je ustvarjalka našla v slovanski kulturi. Ob raziskovanju ljudske obrtne umetnosti se je avtorica najbolj navdušila nad cvetjem in drugim rastlinjem, značilnim za določeno deželo v okviru današnjega »slovanskega« ozemlja, ki je upodobljeno na raznih vsakdanjih predmetih. S tem navdihom je oblikovala vzorce, ki v sodobni tehniki tiska na tekstil ter na geometrijskih oblikah elementov nakita, oživljajo vez med ljudskim in sodobnim ter med naravo in človekom, ki je danes od nje vedno bolj oddaljen.

Na razstavi v Bohinjski Bistrici so na ogled tudi slike s potiskanimi vzorci kolekcije ter printi predhodnih kolekcij, ki so prav tako prodajni, naročila pa so možna tudi na avtoričini spletni strani

Avtorica je kolekcijo, ki jo vsakič znova dopolnjuje, lani razstavljala na samostojni razstavi v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani ter na skupinski razstavi tekstilnih umetnikov Zelena koreNit v kranjski Layerjevi hiši, kjer se odvija tudi večina razstav letošnjega dogodka BIEN 2020. 

Kamra je projektni prostor v Bohinjski Bistrici, ki ga vodi Urška Alič. Delovno štipendijo, ki jo je pridobila na Ministrstvu za kulturo, je usmerila v vzpostavitev projektnega prostora, kjer želi predstaviti izjemne posameznike, ki delujejo na širšem kulturnem in družbenem področju, s poudarkom na mlajši generaciji.

Razstava je na Triglavski 8, v Bohinjski Bistrici na ogled do 5. julija., vsak dan med 16. in 19. uro.