Navidez spontani intervju za septembrsko številko Vanity Faira, igralka je novinarko Evgenio Peretz v svoje novo, 25-milijonsko domovanje v osrčju Los Angelesa sprejela rekoč, da se v novem domu še ne znajde povsem, pod površjem razkriva dovršeno podobo Joliejeve, ki si je morda niti zvezdnica sama ne upa iznakaziti. Angelina ostaja aktivistka, filmarka z družbeno-političnim poslanstvom, mati, po novem samohranilka, od zloglasne ločitve naprej pa menda tudi gospodinja. Skratka, ženska, ki ima vse pod nadzorom. Ki prevzame vajeti celo nad svojim umrljivim telesom (poleg dvojne mastektomije in preventivne odstranitve jajčnikov je nedavno zbolela še za t. i. Bellovo paralizo, parezo obraznega živca, zaradi katere pride do paralize živcev na eni strani obraza, in jo z akupunkturo uspešno premagala) in pred naraščajem, nemara pa tudi pred svetom, ne kaže stiske in bolečine. 


Foto: Reuters


To zadnje zvezdnica pospremi z izjavo, da njej med odraščanjem starši niso prizanašali. Marcheline Bertrand in Jon Voight sta se po očetovih skokih čez plot razšla, Angelina pa je razhod in travme, ki jih je občutila, takrat pretopila v obdobje norenja. Komaj 24-letni je vloga ženske z osebnostno motnjo v filmu Nore in svobodne prinesla oskarja, na rdečih preprogah pa je brez sramu izkazovala podivjano ljubezen z možem Billyjem Bobom Thorntonom, si delila celo poljube z bratom Jamesom in brez zadržkov govorila o eksperimentiranju s heroinom ter svoji fascinaciji z rezili. Odgovor na nestabilno družinsko življenje, ki ga danes zaokroži Angelinina izjava, da jo je med odraščanjem zelo skrbelo za mamo. Gotovo od tod besede: »Nočem, da bi moje otroke skrbelo zame. Mislim, da je zelo pomembno, da jokaš pod prho, in ne pred njimi. Morajo vedeti, da bo vse v redu tudi takrat, ko sam nisi prepričan, da bo res,« in njena neumorna bitka reševanja sveta, nemara pa s tem tudi same sebe. 
Predanost takšnemu poslanstvu naj bi po govoricah zarezala razpoke v 12-letni zakon Angeline in Brada, a Joliejeva to brezpogojno zanika. Neprestana potovanja po svetu naj bi bila preveč za Pitta, ki naj bi si želel mirnejšega družinskega življenja, takšnega, kjer njunih šest otrok izobrazbo namesto na vojnih področjih, dobi med klasičnim šolanjem, so pred meseci pisali mnogi mediji. Ko Angelini novinarka Vanity Faira omeni tovrstna namigovanja, zvezdnica prvič prestopi v obrambo. »Naš življenjski slog ni bil na noben način negativen,« vztraja. »To ni bila težava. To je in bo ostala ena najlepših priložnosti, ki jih lahko dava najinim otrokom. To je šest zelo odločnih, pozornih, razgledanih posameznikov. Zelo sem ponosna nanje,« zaključi, a jasno je, da poleg skrbno naučene izjave o ločitvi: »(Z Bradom) Misliva na blagor drug drugega in blagor najine družine. Oba se trudiva za isti cilj,« Joliejeva želi sporočiti svojo plat zgodbe. »Zelo so bili pogumni. Zelo pogumni so,« pohvali svoje otroke in nadaljuje, da si vsi, vključno z njo, še vedno celijo rane po ločitvi. A ne od ločitve: »Celijo si rane od … od življenja, stvari, ki so se jim zgodile v življenju,« skrivnostno pripomni. 
To pa je pravzaprav tudi vse, kar si zvezdnica dovoli javno izreči o ločitvi. Uidejo ji le besede, da so stvari med njima z Bradom do poletja lani »postale slabe,« a se takoj popravi: » Nisem želela uporabiti te besede … Stvari so postale težavne.« Pitt se je medtem medijem že povsem razgalil in skesano skoraj vso krivdo za razpad zakona tudi javno prevzel nase. Jo je njegovo odkrito govorjenje o psihičnih težavah in prekomernem pitju presenetilo, zanima novinarko. »Ne,« odgovori Angelina povsem neprizadeto. 
Povsem drugačno plat pa pokaže, ko govori o svojem najnovejšem režiserskem izdelku, Netflixovem dokumentarnem filmu First They Killed My Father. Dokumentarec razkriva podobo krvavih pokolov Rdečih Kmerov v Kambodži, državi, ki je Joliejevi pred več kot 15 leti prinesla duhovno odrešitev in mlado privilegirano zvezdnico preporodila v humanitarno superžensko, kot jo svet pozna danes. Kambodža ostaja v njenem srcu. V obliki sina Maddoxa, najstarejšega posvojenca iz te države, ki je sedaj 15-letni kot producent aktivno sodeloval pri nastajanju zgoraj omenjenega filma. In predvsem v tesnem prijateljstvu, ki ga je že med prvimi obiski Kambodže stkala s Kambočanko Loung Ung, avtorico spominov, ki so navdihnili prihajajoči dokumentarni film. Velik del pogovora v Vanity Fairu je tako namenjen prav temu, tako da se zdi, da je Joliejeva v intervju privolila predvsem zato, da bi lahko promovirala nov filmski izdelek.
Tudi podoba, ki jo Angelina javno izkazuje, še vedno odraža glamur. Na svežih fotografijah igralka sije v nedotakljivem blišču zlate dobe Hollywooda, prav takšen pa je tudi novi dom, ki ga je Joliejeva pred kratkim izbrala za novo poglavje svoje družine. Pregrešno draga vila se nahaja v losangeleškem okrožju Los Feliz in je nekdaj pripadala slovitemu hollywoodskemu režiserju Cecilu B. DeMillu. Luksuzna nepremičnina je pravo nasprotje vojnim področjem, ki jih družina redno obiskuje, a Angelina pove, da jo je k nakupu, prej kot prestiž, pritegnila mirna lokacija in prostornost novega doma, 25 milijonov dolarjev vredna naložba ima namreč poleg vrtov, bazena in velike knjižnice tudi šest spalnic in kar deset kopalnic. In ker k novemu domu spada tudi družinska idila, se Joliejeva, ki v svojih besedah in dejanjih nikdar ni delovala kot gospodinja, zdaj le posveča mirnemu življenju doma. Nekaj, kar si je morda tako zelo želel, a ne dočakal, Pitt. »Trenutno so moje misli usmerjene samo v to, da pripravim dober zajtrk in vzdržujem hišo. To je moja strast. Na željo otrok sem se pričela tudi učiti kuhanja. Ko grem zvečer spat, se vprašam: sem se kot mama dobro odrezala ali samo povprečno?« A njen pustolovski duh ni miroval dolgo. Takoj po nastanku intervjuja je zvezdnica namreč že letela v Afriko. Z otroci je v okviru dobrodelne misije odpotovala v Namibijo in Kenijo. Čeprav priznava, da se ji starejši člani družine že upirajo, in se zaveda, da bi kot najstniki prosti čas raje preživljali s prijatelji ali pred televizijo, se ji zdi pomembno, da jim še naprej omogoča drugačna izkustva življenja. »Vedo, da so tovrstne misije in potovanja pomembna, vedo, da mati ve, da bodo zanje pomembna, ko bodo starejši,« je prepričana Joliejeva, na dejstvo, da ji vloge gospodinje ni uspelo dolgo igrati, pa odgovarja: »Devet mesecev se že trudim, da bi bila dobra gospodinja, čistim za psom, pomivam posodo in berem pravljice za lahko noč. In pri vsem tem postajam že zelo dobra. Zdaj pa je čas, da si spet obujem pohodne čevlje in se odpravim na pot.«