Roševa je radovedne Američane tako navdušila, da so se pričeli celo spraševati, kaj pravzaprav definira tipično slovensko kulinariko. Pravilno so jo umestili v geografsko regijo, kjer se mešajo vplivi naših sosedov, Avstrijcev, Italijanov in Hrvatov, čeprav so pozabili omeniti Madžare. Med tipične slovenske sestavine so umestili domače raviole, sveže sire, ribe in jagnjetino, ki jih po ugotovitvah Američanov Slovenci postrežemo s krompirjem, zeleno listnato zelenjavo, sveže pečenim kruhom in olivnim oljem grenko-pekočega priokusa.


Foto: Hiša Franko


S poudarjanjem jagnjetine so morda nekoliko udarili mimo in se po zemljevidu pomaknili nižje dol po Balkanu. Saj ne, da je Slovenci ne jemo, gotovo pa pri nas ni takšna zvezda večera, kot v Srbiji. Nadvse pa je Američane navdušil aktualni meni Hiše Franko, ki ga vrhunska Ana posodobi vsak mesec. Izmed 11 hodov so se jim sline pocedile ob raviolih polnjenih z ovčjo skuto in kostnim mozgom ter juho pršuta, govejemu jeziku z zeleno in kapesantami ter soško postrvjo v pomladnem vrtu.


Foto: Hiša Franko


Nedvomno so jih začarale tudi ponudbe osmih restavracij, ki jim jih je predlagala Roševa. Napotila jih je v Ljubljano k Strelcu in v Monstera Bistro, v okolico Ljubljane v Skaručno in gostilno Grilc, v Vipavsko dolino v restavracijo Pri Lojzetu in restavracijo Pikol, na vzhod Slovenije v Hišo Denk in nenazadnje tudi k svojim sosedom v restavracijo Topli Val, kjer Ana zatrjuje, da strežejo najboljšo pašto proti depresiji.


Foto: Hiša Denk


Slovenska kulinarika bo tako znova deležna tujih hvalospevov, veliko priznanje pa gre tudi Roševi, da mednarodno deli priznanja domačim kuharskim kolegom. Če se boste torej to poletje spraševali, zakaj v Sloveniji mrgoli Američanov, ki se kar ne morejo nasititi slovenske kulinarike, ne bo veliko dvomov, kako so našli pot v deželo pod Alpami. Pripeljala jih je Ana!