Tako Kavčiču iz Gostilne pri Lojzetu kot Roševi iz Hiše Franko mednarodna priznanja niso tuja. Kuharski mojster, ki ustvarja v idiličnem raju vipavskega dvorca Zemono, se lahko pohvali s prestižnim italijanskim nazivom Zlati kuhar (Cuoco d'oro) in priznanjem Sv. Fortunat, njegova Gostilna pri Lojzetu pa je bila že večkrat razglašena za najboljšo slovensko gostilno in prejela tudi priznanje za najboljšo restavracijo v vzhodni in srednji Evropi. Pred tremi leti je ustvarjal na Expu v Milanu, v veliko čast pa si šteje, da je nekoč tudi kuhal kosilo za vseh 27 predsednikov vlad v Bruslju. 



Roševa pa je s svojimi kuharskimi presežki nedavno postavila Slovenijo na svetovni kulinarični zemljevid. Kobaridčanki je lani svetovno znana akademija The World's 50 Best Restaurants podelila naziv najboljše kuharice na svetu, le malo kasneje pa so na seznam najboljših 50 restavracij sveta uvrstili tudi njeno Hiši Franko (edino na seznamu, katere kuhinjo v celoti vodi ženska) in sicer celo višje na lestvici kot nekatere najbolj znane in s kar tremi Michelinovimi zvezdicami kronane restavracije na svetu. 



Oba slovenska predstavnika sta sedaj očaral še ustvarjalce lestvice The Best Chef Awards. Na seznamu 300 najboljših vrhunskih kuharjeva sveta sta zasedla 99. mesto (Kavčič) in 264. mesto (Roš). Na lestvico kulinarični poznavalci vsako leto dodajo 50 novih kuharskih imen, vsi vrhunski kuharski izbranci pa nato glasujejo med seboj, da dobijo 10 najboljših finalistov. Pri izboru upoštevajo kuharja kot osebo in glasujejo za njegov talent, izkušnje, potencial in osebnost, navajajo organizatorji. A podelitev priznanj ni le v rokah izbranih strokovnjakov. Med 300 najboljšimi vrhunskimi kuharji nato za svojega izbranca glasujejo še sledilci na Instagramu, njihovi glasovi pa so v tekmovanju vredni 30 odstotkov. Letos je strokovnjake in uporabnike družbenega omrežja najbolj navdušil Španec z Michelinovo zvezdico Joan Roca. Nagrado za prvo mesto so mu v ponedeljek podelili na prestižnem gala dogodku v Milanu, za vstopnico pa so ljubitelji kulinarike odšteli 140 evrov.