Vse se je pričelo z Judy Perkins, Američanko s Floride, ki se ji je rak na dojkah razširil po vsem telesu. Na jetrih je imela tumorje v velikosti teniške žogice, metastaze pa po vsem telesu. Zdravniki so ji napovedali, da bo živela še največ tri mesece, in ni ji preostalo drugo, kot da preizkusi novo vrsto terapije ali pa se sprijazni z smrtno obsodbo. Zdravniki so po analizi njena tumorja ugotovili redke spremembe, po katerih je njen imunski sistem prepoznal raka. Nato so preučili njene bele krvničke in izločili tiste, ki bi lahko napadle rakave celice, ter jih nato v velikih količinah razmnožili v laboratoriju. Na koncu so jih kar 90 milijard vbrizgali v telo 49-letne bolnice, v upanju, da uničijo vsaj nekatere rakave celice, ob tem pa je jemala še zdravila, ki so onesposobila zavore imunskega sistema. 


Foto: osebni arhiv Judy Perkins


A zgodil se je pravi čudež. Perkinsonova je učinke terapije začela čutiti že teden dni po njenem začetku, in sicer se ji je zdelo, da se tumor v njenem prsnem košu krči, je povedala v pogovoru za BBC. Medicinsko osebje je obnemelo ob rezultatih prvega slikanja po začetku terapije. Le dva tedna je namreč trajalo, da je tumor popolnoma izginil. »Navdušeni so bili in vsi so skakali od veselja,«, se spominja odziva zdravstvenih delavcev nekdanja bolnica. Tedaj so ji namreč povedali, da bo verjetno ozdravela, danes po dveh letih pa v njenem telesu res ni več znakov raka. 


Američanki so v telo vbrizgali kar kar 90 milijard belih krvničk.


Terapija, ki so ji jo predlagali zdravniki, je bila še v poskusni fazi in nihče ni prav dobro vedel, kaj pričakovati, zato je bilo veselje pobudnikov nepopisno. Znanstveniki so novo dognanje podrobno predstavili tudi v znanstveni reviji Nature Medicine, a opozorili, da bo potrebnih še veliko testiranj, preden bodo terapijo lahko uporabili na širši populaciji. Po besedah zdravnika Stevena Rosenberga, ki je sodeloval v terapiji, so »mutacije, ki povzročajo raka, očitno tudi njegova ahilova peta«. Rosenberg poudarja, da bo potrebnega še precej dela, da pa terapija nakazuje možen preobrat v zdravljenju raka, in sicer k individualnim zdravilom za vsakega bolnika posebej, kar se precej razlikuje od sedanjih načinov zdravljenja.