Skratka, vrst laži je toliko, kolikor je ljudi: nekateri lahko neresnico mojstrsko prikrivajo, mnogi pa se ne znajo zlagati niti o najbolj vsakdanjih in nedolžnih rečeh. Poznate skupne imenovalce lažnivcev? Veste, kako ugotoviti, da vas želi nekdo naplahtati?

Kot pravijo strokovnjaki, je mogoče v pičlih petih sekundah ugotoviti, kdaj je oseba neiskrena. Denimo, če se med govorjenjem dotika obraza in govori z visokim, morda celo cvilečim glasom, vas skoraj zagotovo želi prepričati v neresnico. Ali je sogovornik nenadoma zavzel odločno, obrambno držo, njegova samozavest pa je kakor da izpuhtela? Ni dvoma – laže! Prav tako je jasen pokazatelj, da vas oseba vleče za nos, če se začne ozirati po okolici – ker je neiskrena, ne zmore očesnega stika in išče rešitve drugje.Preglavice pa lahko povzročijo kompulzivni lažnivci – ti dajejo zelo samozavesten videz, saj so prepričani, da dobro opravljajo svojo misijo. So izjemno domiselni, dobro se znajdejo v zmedi, nikoli se ne ujamejo v lastne laži. Zgodbe, ki jih trosijo, so njihove vzporedne resnično, ki jih skrbno negujejo, saj, ne nazadnje, tudi sami verjamejo vanje!

Ali se bomo soočili z lažnivcem ali ne, je povsem osebna odločitev posameznika: če gre za človeka, ki nima pomembne vloge v vašem življenju, morda lahko zanemarite njegovo ravnanje in se ne obremenjujete z njegovimi neresnicami, če pa gre za osebo, ki vam veliko pomeni ali je v vašem vsakdanjiku tako ali drugače pomembna, je nujno zadevi čim prej priti do dna, sicer lahko dodobra omajete temelje odnosa in tega resno ogrozite.