Vprašajte strokovnjaka

Ali lahko od sina zahtevava plačevanje preživnine?

Pri štiriinpetdesetih letih sem ostala brez službe. Ker tudi mož zasluži minimalno, ne moreva več plačevati niti položnic. Nikoli si nisem mislila, da bo naneslo tako, ampak zdaj sva primorana razmišljati, da bi preživljanje zahtevala od najinega sina, ki sva mu v življenju omogočila vse, kar sva mu lahko, denimo stanovanje, študij. Sin ima zdaj dobro službo in bi nama morda lahko tudi denarno pomagal. Sam možnosti, da bi nama finančno pomagal, ne izključuje, a tu je tudi njegova žena, ki je precej sebična in noče o tem niti slišati. Zato razmišljava, da bi preživnino od sina zahtevala sodno. Zanima naju, ali imava sploh kaj možnosti, da bi jo lahko dobila. Ali je sploh mogoče, da starši od otrok zahtevajo plačevanje preživnine?

Mama in ata

Vsak primer je treba presojati zase

Starši lahko od otrok zahtevajo tudi plačevanje preživnine, vendar pa morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji. Zakon v zvezi s tem določa, da je otrok dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.

Kdaj nekdo nima »dovolj sredstev za življenje in si jih tudi ne more pridobiti«, pa je dejansko vprašanje in bi ga morala dokončno izoblikovati šele sodna praksa.

Načeloma pa ta pravni standard pomeni, da starš ne more pridobiti sredstev na podlagi zaposlitve, pokojnine ali premoženja, pri čemer menim, da morajo biti izpolnjeni vsi trije pogoji. Če je denimo starš brez zaposlitve, prejema pa pokojnino, pogoj, da »nima dovolj sredstev za življenje«, ni izpolnjen, enako velja, če je starš brez zaposlitve in še ni izpolnil pogojev za upokojitev, ima pa stanovanje, ki ga oddaja. Tudi če je starš sicer brezposeln in nima drugega premoženja, a ne stori nič ali zelo malo za to, da bi si pridobil novo zaposlitev, težko rečemo, da bi se lahko kvalificiral za preživnino od otroka.

Nekoliko drugače je, če bi starš prejemal le skromno socialno pomoč (in bi bili izpolnjeni tudi vsi drugi pogoji za preživnino). Zato velja, da je treba v vsaki konkretni situaciji proučiti vse okoliščine posameznega primera in na tej podlagi presoditi, ali je nekdo upravičen do preživljanja ali ne.

Če še ne izpolnjujete pogojev za upokojitev in ste brez zaposlitve ostali brez svoje krivde, nove zaposlitve pa kljub trudu in vztrajnemu pisanju prijav ne dobite, prav tako pa nimate nobenega premoženja, na podlagi katerega bi lahko prejemali kakšne dohodke (najemnina, prodaja), potem bi lahko v vašem primeru preživninska obveznost sina obstajala.

Dobro je tudi vedeti (čeprav pri vas taka situacija očitno ne obstaja), da otrok ni dolžan preživljati starša, če ta iz neupravičenih razlogov ni izpolnjeval svoje preživninske obveznosti do otroka. Pomembno je, da gre za »neupravičene« razloge, mednje denimo ne štejejo bolezen starša, nesreča, brezposelnost, na katero ni imel vpliva, ipd.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE