Vprašajte strokovnjaka

Ali je lizing lahko prihodek?

Moja partnerica je že približno štiri leta brezposelna. Avto je kupila pred skoraj šestimi leti, ko je bila redno zaposlena in je vzela lizing. Takrat se nikomur ni sanjalo, da bo že v letu dni brez zaposlitve. Potem je bilo še nekaj dela tu pa tam, delodajalec ni plačeval prispevkov in tako naprej. Nekako se je plačevalo obroke lizinga, potem pa vse teže. Ona je sicer prejemnica denarne socialne pomoči. Center za socialno delo pa šteje avto oziroma lizing kot prihodek in posledično denarno socialno pomoč zmanjša za vsoto tega prihodka, tako da ne ostane niti 80 evrov od tega. Avta ne moreva prodati, ker bi ga bilo treba odkupiti, z eno delavsko plačo pa je to nemogoče. Zanima me, kako je lahko lizing kot prihodek, če je žena brezposelna, po drugi strani pa dobiva socialno. Za odgovor se lepo zahvaljujem.

Viki z Vrhnike

Uporabite vsa pravna sredstva za zaščito svojih pravic

Pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči se dohodek upošteva na način in glede na obdobje, kot je to določeno z zakonom o socialno varstvenih prejemkih.

Ta zakon pa določa, da se pri uveljavljanju pravice do denarne socialne pomoči pri ugotavljanju materialnega položaja upoštevajo dohodki in premoženje osebe, ki uveljavlja pravico do denarne socialne pomoči. Meja teh dohodkov in premoženja je postavljena precej nizko, kar je posledica intenzivnega varčevanja države na vseh področjih, tudi na področju dodelitve socialno varstvenih prejemkov.

Center za socialno delo (CSD) lahko namreč odloči, da se denarna socialna pomoč določeni osebi ne dodeli ali pa se dodeli v nižjem znesku, če se sklepa, da je tej osebi dohodek v višini minimalnega dohodka v celoti ali delno zagotovljen, ker ima denimo določeno (a minimalno) premoženje.

In ne samo to: če se denimo izkaže, da prejemnik denarne socialne pomoči plačuje za določene stroške, za katere formalno nima na voljo določenih sredstev, lahko CSD vzpostavi domnevo, da ima tak prejemnik socialne pomoči višji dohodek in da torej posledično ni upravičen do prejemanja denarne socialne pomoči v določeni višini.

Res je sicer, da v praksi obstaja kar nekaj posameznikov, ki sistem socialnih prejemkov zlorabljajo, a zaradi tega ne bi smeli trpeti tisti, ki so do njih upravičeni, med katere spada tudi žena, saj je brezposelna oseba, ki je to postala brez lastne krivde.

Pri vas so na CSD sklepali, da vaši dohodki presegajo prag za dodelitev socialne pomoči v tisti višini, ki ste jo prejemali, ker ste si »drznili« še naprej plačevati obroke za lizing, saj – logično – poleg drugih težav zaradi izgube zaposlitve niste želeli dodati še nove, namreč izgube vozila zaradi neplačevanja obrokov za lizing, kar bi vam med drugim zmanjšalo možnost pridobitve druge zaposlitve, saj bi bili zaradi izgube vozila (verjetno) manj konkurenčni od drugih kandidatov za zaposlitev.

Kaj nam to dokazuje? Poenostavljeno rečeno, se zakonodajalec pri odločanju o dodelitvi pravic iz javnih sredstev oklepa vsake bilke, ki bi mu lahko bila argument, da določena oseba do socialne pomoči ni upravičena. Od države, ki je po ustavi socialna, takega nečloveškega odnosa državljani nikakor ne pričakujejo.

Poleg tega taka nemogoča birokratska logika ni niti pravno niti moralno sprejemljiva, zato vam svetujem, da uporabite vsa pravna sredstva, ki so vam na voljo, da zaščitite svojo pravico do prejemanja denarne socialne pomoči v taki višini, kot ste jo prejemali.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE