Pladenj z luknjami se kar ponuja, da vanj zložimo jajca, toda strokovnjaki nad tem prostorom niso navdušeni. Zakaj?

Vrata hladilnika so pravzaprav najmanj primeren prostor za živila, ki potrebujejo konstantno nizko  temperaturo: vrata so namreč najtoplejši prostor v hladilniku, kjer temperatura zaradi odpiranja in zapiranja nenehno niha, kar seveda ne omogoča optimalnega ohranjanja svežine jajc. V vratih hranite živila, ki jim spremembe temperature ne škodujejo občutno in ki imajo daljši rok uporabe.



In kam spraviti jajca? Strokovnjaki svetujejo, da je najprimernejši prostor srednja polica v hladilniku, in to čim bolj zadaj. Po možnosti v originalni kartonski embalaži, saj ta najbolje ohranja svežino. In še nasvet predvsem za tiste, ki se po nakupih opravljate z avtomobilom: če je vaše vozilo v mrzlih mesecih močno ogrevano, jajca ob prihodu domov nekaj časa obdržite na sobni temperaturi, šele nato jih shranite na hladno. Ne marajo namreč nenadnih temperaturnih sprememb! Pa tudi močnih vonjav ne, zato ob njih ne zlagajte živil, ki bi jih lahko neprijetno zaznamovala …