Začelo se je z izbruhom obtožb producenta Harveyja Weinsteina, takrat so namreč na Akademiji ustvarili nov pravilnik o ustreznem vedenju in etičnih normah, ki naj bi jih upoštevalo njihovih približno 8000 članov. 

»Odbor še naprej podpira etične standarde, ki od članov zahtevajo, da se upoštevajo vrednote Akademije, med njimi spoštovanja človeškega dostojanstva,« so zapisali v izjavi za javnost. Polanski, ki se ni vrnil v ZDA že vse od leta 1978, ko je priznal, da je imel spolne odnose s 13-letnim dekletom, je bil član od leta 1969, Bill Cosby, ki ga je v minulih letih več deset žensk obtožilo spolnega nadlegovanja ali celo napada, za spolno nasilje nad nekdanjo košarkarico pa so ga pred nedavnim tudi spoznali za krivega, je bil del elite od leta 1996, a se bo prestižno sodelovanje zdaj moralo končati.
Cosby, ki je zaslovel predvsem kot glava uspešne družine in izvrsten komik, pa očitno še naprej ostaja član televizijske akademije, so ga pa izločili iz Dvorane slavnih, tudi univerzi Yale in Temple sta mu preklicali podeljene častne doktorate. No, petkratni nominiranec za oskarja in tudi zmagovalec v kategoriji režije, in sicer za film Pianist, bo lahko obdržal zlati kipec. Tega sicer ni prejel osebno zaradi skrivanja pred ameriškimi oblastmi, pred petnajstimi leti ga je tako v njegovem imenu prejel Harrison Ford. Polanski je sicer prek odvetnika napovedal pritožbo na odločitev Akademije.Poleg Cosbyja in Polanskega so iz elitne filmske druščine do zdaj odslovili le še dva člana: po lanskem izbruhu spolnega škandala se je moral posloviti Harvey Weinstein, leta 2004 pa je kratko potegnil Carmine Caridi, saj je spletnemu piratu posredoval videokasete s šestdesetimi filmi, ki so se v tistem letu potegovali za oskarje.