Starodavna poljščina

Ajdov kropec s skutnim nadevom

Knjiga Ajda je poleg ponatisa zdaj doživela tudi dopolnjeno izdajo. V knjigi so opisane lastnosti, pridelava in posebnosti te starodavne poljščine, njena aktualnost in uporabnost. V sliki in besedi je predstavljenih prek 50 receptov za sladice in druge jedi z ajdo. Med njimi je tudi kropec s skuto.

Sestavine

  • 400 g ajdove moke
  • 10 g soli
  • 500 ml vode za slan krop
  • 100 g pšenične moke
  • 200 ml mlačne vode
  • 20 g kvasa
  • 5 g sladkorja
  • Nadev:
  • 500 g skute
  • 200 ml kisle smetane
  • malo soli
  • 1 žlička pšenične moke
  • sladkor po želji (če pripravljamo sladki kropec)
  • Premaz in posip:
  • 10 g koruznega zdroba
  • 200 ml kisle smetane za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

  1. 1Združimo vodo in sol in pripravimo slan krop.
  2. 2Poparimo ajdovo moko, premešamo in ohladimo na 30 °C.
  3. 3Kvas zdrobimo, dodamo sladkor, malo tople vode ter nekoliko bele pšenične moke in pustimo vzhajati.
  4. 4V presejano pšenično moko oblikujemo jamico. Dodamo kvasno zmes ter ohlajeno ajdovo zmes in zgnetemo gladko testo.
  5. 5Testo pokrijemo in pustimo, da se spočije ter vzhaja.
  6. 6Vzhajano testo razvaljamo na loparju ali papirju za peko, ki ga potresemo s koruznim zdrobom.
  7. 7Za nadev združimo skuto, kislo smetano, malo soli ali sladkor po želji in dobro premešamo.
  8. 8Testo namažemo s skutnim nadevom in na vrhu še s smetano ter pečemo v krušni peči ali pečici.
  9. 9Najbolje je, če uporabimo okrogli model premera od 26 do 30 cm.
  10. 10Pečemo pri temperaturi od 180 do 200 °C približno 30 do 40 minut, da se lepo obarva.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE