Kuhinja brez meja

Afganistanski polnjeni kruhki bolani

Kuhinja brez meja je projekt, ki smo ga študentke socialne pedagogike začele, da ljudem približamo nove kulture, ki so v zadnjih letih obogatile našo državo. Skupaj z begunci iz Afganistana, Irana in Nigerije smo preizkusile nekaj njihovih domačih receptov. Vsem, ki so bili pripravljeni deliti svoj čas in znanje, se iz srca zahvaljujemo. Vam, bralkam in bralcem, pa omogočamo, da korak k bolj sprejemajoči družbi naredite kar v kuhinji. Bolani je vsakdanja jed, ki jo pogosto pripravljajo, zato ni čudno, da jo najdemo v številnih restavracijah in lokalih. Obstaja kar nekaj različic, predvsem pa se razlikujejo v polnilu. Tako lahko sestavine zmesi po želji malo spreminjamo in vedno ustvarimo kaj novega. Poleg postrežemo kakšno omako ali jogurt, v katerega lahko bolani namočimo.

Sestavine za 4 - 5 oseb

  • Za testo:
  • 450 g moke
  • 2 dcl rastlinskega olja
  • 4 dcl mlačne vode
  • 2 dag svežega kvasa
  • 1 žlička soli
  • ščepec sladkorja
  • Za nadev:
  • 2 velika pora
  • 4–5 krompirjev
  • šopek peteršilja
  • 2 paradižnika
  • olivno olje
  • poper

Priprava

  1. 1Obstajajo različne variacije nadevov, npr. popečeni jajčevci, por s peteršiljem, špinača …
  2. 2Za pripravo testa: v mlačni vodi, v katero smo dodali ščepec sladkorja, zmehčamo kvas (približno 10 minut). V drugi posodi zmešamo moko, 1 dcl sončničnega olja, sol. Vzhajani kvas dodamo preostalim sestavinam in ga dobro vmešamo. Testo pregnetemo in po potrebi dodajamo vodo ali moko. Ko je gladko pregneteno, ga naoljimo in pustimo v hladilniku vsaj 45 minut, da vzhaja.
  3. 3Medtem pripravimo nadev. Krompir skuhamo v osoljeni vodi. Medtem ko se kuha, na koščke narežemo por in paradižnik ter sesekljamo peteršilj in ga nato zmešamo s porom. Ko je krompir kuhan, ga olupimo in naribamo. Po okusu ga popramo in solimo ter nato premešamo z rokami.
  4. 4V ponev vlijemo malo olivnega olja. Na olju prepražimo por s peteršiljem. Dodamo paradižnik, solimo ter pražimo še 3–5 minut. Prepraženo zelenjavo dodamo krompirju in jo dobro vmešamo.
  5. 5Ko je testo vzhajano, pomokamo delovno površino. Narežemo približno za pest velike kocke in jih z rokami oblikujemo v kroglice. Položimo jih na pladenj in vse skupaj prekrijemo z mokro kuhinjsko krpo. Pustimo, da še malo vzhaja (približno 10 minut).
  6. 6Kroglice na tanko razvaljamo (kot palačinko) ter nadevamo s krompirjevo zmesjo. Testo prepognemo tako, da nastane žepek, in privihamo rob.
  7. 7V ponev vlijemo sončnično olje, da popolnoma prekrije dno, in pustimo, da se dobro segreje. Ko je segreto, v njem z obeh strani ocvremo nadevano testo. Bolani odcedimo na papirnati brisački in po okusu postrežemo s kislo smetano ali jogurtom.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE