Prehranska dopolnila
Kdor delovnega vsakdana nima preveč napolnjenega z napornimi obveznostmi in si privošči kakovostne, redne obroke z zadosti vitamini in minerali, prehranskih dopolnil ponavadi niti ne potrebuje. Na potovanjih pa pogosto tudi ljudem, ki sicer živijo zdravo, pade odpornost. Prav zato ni odveč, če imamo s seboj multivitamine v poljubni obliki in jih jemljemo preventivno; komur kapsule niso všeč, lahko izbira med včasih presenetljivo okusnimi pastilami in razpršili.
Tablete in mazila
Neprespanost in utrujenost, med drugim zaradi dolge poti in zamudnega pakiranja, včasih sprožita slabo počutje, različna vnetja, glavobol, bolečine v grlu, alergijske odzive in herpes. Prav zato ne odhajajmo na potovanje brez tablet proti bolečinam, slabosti, alergijam ter ustreznih mazil.

Za urejanje prebave
Na tujem, posebno v bolj eksotičnih krajih, se potovalni driski izognemo tako, da ne pijemo vode iz pipe, saj je naš organizem ni vajen. Raje izberimo ustekleničeno vodo, s katero si umivajmo tudi zobe. Jejmo le prekuhano oziroma pečeno hrano in pred našimi očmi olupljeno zelenjavo ali sadje. Za vsak primer imejmo pripravljen prašek za pripravo rehidracijske raztopine ter primerne probiotike oziroma prebiotike, o katerih se poučimo pri strokovnjakih v lekarni.Proti opeklinam
Poleg kreme, olj in drugih mazljivih sredstev, ki ščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki, ni odveč dodati še losjona ali gela aloe vere, ki umirja kožo po izpostavljanju soncu. Seveda je treba hkrati uporabljati še pokrivalo in sončna očala ter druge dodatke, denimo ruto za zaščito ramen oziroma celotnega telesa.

Odganjalci mrčesa
Že nekaj ur, preživetih v naravi kje, kjer še nismo bili, nam učinkovito napolni baterije, a kaj ko nam veselje kvarijo komarji, ose, klopi in podoben mrčes. Na voljo je ogromno pršil za odganjanje drobnih nadležnih bitij, kdor pa stavi na kar najmanj agresivna, naj izbere tista, namenjena otrokom, narejena na osnovi eteričnih olj aromatičnih zelišč in citrusov.
Kondomi
Pa če spolno dejavni mladostniki in odrasli uporabljamo kontracepcijo ali ne, kondomov ne puščajmo doma. Novo okolje, kjer se končno malo sprostimo in pozabimo na skrbi, nas lahko hitro spodbudi k telesnim užitkom, zaradi katerih nam je lahko pozneje zelo žal; zdravi zaljubljeni pari, ki načrtujejo podmladek, so pri tem seveda izjeme.

Povoji in obliži
Med luštnimi potepi, aktivnim raziskovanjem divje narave in skrivnostnih ruševin se na koži ne le otrok, temveč tudi odraslih kar naenkrat pojavijo odrgnine, praske in žulji. Izberimo že nošeno, preverjeno udobno obutev, tako jih preprečimo. Manjše poškodbe oskrbimo s klasičnimi in vodoodpornimi obliži različnih velikosti in oblik, večje rane pa sperimo s čisto tekočo vodo in zaščitimo s povoji.
Preprečevalci glivic in bradavic
Tudi v luksuznem hotelu s petimi zvezdicami, kjer praviloma vzorno skrbijo za higieno bazenov in drugih javnih površin, se nam lahko zgodi, da dobimo glivice ali bradavice. Vsaj občasno uporabljajmo drobna razkužila, redno pa vlažne robčke – zlasti če v bližini ni tekoče vode, s katero bi si lahko umili roke. Prva pomoč, če opazimo denimo na rokah bradavice, je, da nanje položimo led, nato pa jih namažemo s propolisom. Glivice zdravimo z antimikotiki.

Ščepec babičinih skrivnosti
Seveda ne gre brez modrosti, ki so nam jih zaupale naše none, stare mame in babice. V potovalno lekarno denimo še vsaj ščepec zelišč ali katero od zdravilnih živil. Posušene borovnice, banane in navaden prepečenec odganjajo drisko, namočene suhe slive in morska voda preprečujejo zaprtje, kamilice pomirjajo vnetja – tudi na spolovilu, bezeg zbija vročino, prevretek sivke in poprove mete s kančkom eteričnega olja pa smrdi insektom. V najmanjši embalaži zapakiran med bo poskrbel za razdražene ustnice. Pa še koristen podatek za vse, ki bodo dopustovali v slovenskih oziroma evropskih krajih in radi nabirajo sveža zelišča: krvavitev iz manjših ran zanesljivo ustavljajo sveži listi rmana in ozkolistnega trpotca.