Ponujamo vam osem zdravih živil, ki prijazno učinkujejo na naše telo, pa naj trpite za anemijo, diabetesom ali tveganjem za koronarne bolezni.


Špinača

Že mornar Popaj si jo je privoščil, ko mu je primanjkovalo moči, in naenkrat je dobil železne mišice. To pa zato, ker je špinača, med drugim bogata z vitaminom C in železom, odlična v boju s slabokrvnostjo. Lutein, ki ga ta zelena listnata zelenjava vsebuje veliko, naj bi žilne stene varoval pred nalaganjem holesterolnih oblog. Njeno uživanje zmanjšuje tudi možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, rahel okus in preprosta priprava pa jo uvrščata med kulinarične favoritinje. 



Fižol

Stročnice so hvaležno in hranljivo živilo, ki vsebuje veliko beljakovin in vlaknin. Favorit med njimi je fižol vseh barv in oblik. V velikodušnih količinah si ga lahko privoščijo tako diabetiki kot tisti, ki bi radi povišali raven železa v krvi. Znižuje tako raven krvnega sladkorja kot povišan krvni tlak. Kar najbolj prijazen spekter delovanja ima rdeči ledvičasti fižol. 



Oves 

Za zdravje je treba začeti skrbeti že zgodaj zjutraj. Presedlajte na hranljiv zajtrk, ki znižuje raven slabega holesterola. Nikar naj vas ne premamijo pražene in sladkane mešanice; če se bojujete s krvnim sladkorjem, se mu lahko v bran postavite le s pustimi ovsenimi kosmiči. Oves vsebuje tudi veliko železa in vitaminov B-kompleksa, ki so dobrodošli pri slabokrvnih bolnikih. 



Jabolka

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. To drži tako pri diabetesu in slabokrvnosti kot tudi povišanem holesterolu. Vlaknine v jabolkih učinkujejo na raven slabega holesterola v krvi podobno kot oves, hkrati pa sadež, zaužit v celoti, in ne v obliki soka, ne povzroči nenadnega dviga glukoze v krvi. Poleg železa vsebujejo še vitamin C, ki pripomore k boljši absorpciji železa v krvni obtok. 



Ribe

Vodne plavalke, zlasti velike trofeje, kot sta tun in losos, vsebujejo ogromno maščobnih kislin omega-3. Ne le da te znižujejo raven slabega holesterola, izboljšujejo tudi krvno sliko anemičnih bolnikov in celo zmanjšujejo tveganje za nastanek alzheimerjeve bolezni in demence. Diabetikom se uživanje rib priporoča dvakrat na teden, nadomeščanje mesa z njimi pa bi koristilo nam vsem. 



Oreški

Prave energijske bombe, nesoljeni in nepraženi oreški, ne povzročijo prav nobene škode v telesu, seveda če jih uživamo v omejenih količinah. Velika vsebnost železa bo potešila slabokrvne, ker imajo dobre maščobe, ne bodo vznemirjali ravni slabega holesterola, diabetikom pa bodo pomagali premostiti trenutke, ko bi zaradi padca krvnega sladkorja posegli po slabih prigrizkih iz enostavnih ogljikovih hidratov. 



Avokado

Manija z avokadom ni le modna muha. Ta z zdravimi maščobami bogati sadež je odličen v boju proti nastanku diabetesa tipa 2 in preprečevanju nastanka srčno-žilnih bolezni. Vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov (med drugim železo), zato ga na jedilnik brez skrbi uvrstijo tisti, ki trpijo za slabokrvnostjo. 



Paradižnik

Ta poletni zaklad, v katerega se ujamejo vsi vroči sončni žarki, je odlično živilo za osebe, ki se spopadajo z najrazličnejšimi tegobami. Bogat z likopenom naj bi zmanjševal tveganje za nastanek raka, varoval pred srčnimi boleznimi, tako v sveži kot kuhani obliki pa z nizkim glikemičnim indeksom uspešno uravnava raven krvnega sladkorja. Vitamin C, ki ga paradižnik vsebuje ogromno, je tisti rešitelj, ki poskrbi, da se železo iz drugih živil bolje absorbira v naše telo.