Preprečimo jih. V potovalko poleg klasičnih zdravil dajmo še za vzorec izbranih živil, ki jih najdemo doma oziroma v vsaki povprečno založeni prodajalni.


Opustimo bojazen, da bomo s seboj vzeli preveč prtljage, in mišljenje, da je nekaj tablet in praškov iz lekarne vse, kar v resnici potrebujemo. V eno samo manjšo plastično posodo zlahka spravimo po tri pesti preverjeno učinkovitih posušenih ali svežih rastlin – poprove mete, kamilic in bezga ter prav toliko pesti posušenih plodov borovnic, brusnic in sliv. Razvrstimo jih v vrečke ter po želji in okusu zmešajmo. Ne pozabimo tudi na čajno cedilo, najbolje v obliki kroglice. 


Borovnice 

Sveži plodovi, ki imenitno popestrijo sadne solate, smutije, sladoledne kupe in druge sladice, delujejo odvajalno, posušeni pa zanesljivo ustavljajo diarejo. 

Pomagajo pri: ne le pri driski, temveč tudi pri koncentraciji med vožnjo, izboljšujejo dnevni in nočni vid. 


PREBERITE TUDI: Kako pa kaj vaše bakterije?

Suhe brusnice 

Grenko-kisle jagode so zagotovo še eno superživilo iz naših, še bolj pa severnih dežel. Uživati jih smejo tudi nosečnice in doječe mamice. V obliki džema dajejo drugačen okus mesnim jedem. 

Pomagajo pri: visoki telesni temperaturi, prebavi, vnetjih sečil in ohranjanju dobrega vida.


Slive 

Posezimo po domačih suhih slivah, saj kupljene pogosto vsebujejo obilo škodljivih konzervansov. Čim prej jih zaužijmo oziroma shranimo v hladnem in temnem prostoru. 

Pomagajo pri: zaprtju, hemoroidih, izčrpanosti, uravnavanju krvnega sladkorja in telesne teže. 


PREBERITE TUDI: Vsemogočni ingver. 

Bezgovi cvetovi 

Na dišeče grmičke bo treba počakati še nekaj tednov, medtem pa si težave lajšajmo s posušenimi cvetovi. Po ljudskem prepričanju energija v bezgu prinaša človeku občutek varnosti. 

Pomagajo pri: razdraženosti zaradi naporne poti, preprečevanju prehlada in vročine, izločanju seča, bolečem grlu in kašlju. 


 

Kamilice 

Poparek enega najbolj priljubljenih zelišč iz naših krajev lahko prav tako ponudimo najmlajšim. V mešanicah z drugimi aromatičnimi rastlinami dajejo kamilice napitku posebno žlahten okus. 

Pomagajo pri: prebavnih motnjah, vnetjih sluznice, ščitijo pred virusi, pomirjajo telo in duha. 


Poprova meta 

Na vrtovih so na voljo prvi mladi lističi priljubljene poprove mete, zato se lahko odločimo tudi za sveže nabrane šopke. Za ohranitev svežine ovijemo peclje v namočeno papirnato brisačo. 

Pomaga pri: glavobolu, bolečinah v želodcu, odganjanju živčnosti, potovalni slabosti in bruhanju.Prigrizki in napitki kot preventiva 

Za zajtrk ali malico oziroma poobedek si privoščimo okusne prigrizke, s katerimi bomo poskrbeli za telesno odpornost in dobro počutje. Borovnice, narezane razkoščiščene suhe slive in brusnice navlažimo z vodo, mlekom ali jogurtom in si jih privoščimo skupaj z žitaricami. Naredimo zdrav posladek, ko zmešamo brusnični džem in navadni jogurt ali kefir. Še en posrečen prigrizek napravimo tako, da sesekljamo suhe brusnice in borovnice, dodamo stopljeno čokolado z maslom, mandljevo moko in malo sladkorja. Vse skupaj zamešamo v maso. Pol ure jo pustimo v hladilniku, potem pa iz nje izvaljajmo okusne kroglice. Pojejmo jih čim prej, da se ne zmehčajo preveč. 

Za klasičen dober čaj bezgovim in kamiličnim cvetovom dodajmo lističe poprove mete ter mešanico prelijmo z vrelo vodo. Sladkajmo z medom in v čaj stisnimo še malo sveže limone. Čaj lahko seveda skuhamo tudi iz borovnic ali brusnic. Že pred potovanjem ne pozabimo uživati dovolj zelenjave in sadja, pozneje v turistični postojanki pa bodimo pozorni, ali je lokalna voda v kraju, kjer počitnikujemo, zdravstveno oporečna. V tem primeru si na krožnik naložimo le dobro prekuhano oziroma pečeno hrano. Ne uživajmo pijač, ki niso originalno zaprte, da ne bomo po hitrem postopku postali bolj odprti, kot si želimo.