Preberite si, katerim napotkom se je bolj izogniti in se hujšanja lotiti po zdravi pameti. Torej, manj je več, zmernost je lepa čednost, pa še kakšna preprosta modrost je tu mnogo bolj priročna od čudodelnih obljub.

Nalivanje z zelenim čajem. Napitek brez dodanega sladkorja ali sladil lahko resnično pripomore k izgubi odvečne teže, a kot pojasnjujejo ameriški strokovnjaki, se bomo znebili kvečjemu gramov, do kilogramov so svetlobna leta. Učinek zelena čaja naj bi bil zanemarljiv: dve do štiri skodelice na dan odpravijo pičlih 50 kalorij! Torej, veliko truda, če vam grenek okus ni všeč, za rezultat, ki ni ravno navdušujoč. Podobno je z izdelki za hujšanje, ki naj bi vsebovali izvlečke zelenega čaja, opozarjajo strokovnjaki. Super živila za hujšanje preprosto ni, poudarjajo.Izločanje glutena iz prehrane. Če imate celiakijo, so živila brez glutena edina pot do zdravja in dobrega počutja, a če takšnih težav nimate, bo morda omejitev ali pa celo popolna izključitev glutena kvečjemu povzročila kopičenje novih kilogramov, lahko pa je tudi nevarna. Dejstvo je, da številni proizvajalci, ki iz svojih izdelkov odstranijo gluten, tega nadomestijo z riževo moko, ki pa poveča vnos sladkorjev v telo in spodbuja apetit. Kot opozarjajo strokovnjaki, imajo tisti, ki se popolnoma odpovedo glutenu, za 13 odstotkov več možnosti za pojav sladkorne bolezni.

Izključitev mlečnih izdelkov. Da bomo zaradi teh nabirali kilograme ne drži, resnica je lahko povsem drugačna. Živila, bogata z beljakovinami, namreč spodbujajo izgubo telesne teže, še učinkovitejši so polnomastni mlečni izdelki.Odprava maščob. Da smo zaradi maščob debeli, je zdravstvena stroka začela glasno opozarjati v sedemdesetih letih minulega stoletja. Toda znanstveniki zadnja leta dokazujejo veliko zmoto: če občutno zmanjšamo vnos maščob, bomo kilograme odpravljali mnogo težje. Maščobe nas učinkovito nasitijo že z manjšo količino, povrhu pa nas oskrbijo s potrebno energijo. In še, proizvajalci odvzeto maščobo v svojih izdelkih največkrat nadomeščajo s sladkorjem in soljo.

Opuščanje večerje. Če ste zvečer lačni, preprosto morate jesti, a v manjši količini, svetujejo strokovnjaki. Popolno izključevanje večernega obroka je nesmiselno, povrhu boste zaradi lakote slabo spali, zato je smiselno, da si privoščite zdrav prigrizek. Nikakor pa ni priporočljivo nažiranje pred televizorjem!