Dobro jutro

Vsako jutro na tešče popijmo topel sveže iztisnjen limonov sok. Pomaga prebavnemu sistemu in pospeši izločanje strupenih snovi iz telesa. Pomaga tudi pri preprečevanju zaprtosti, sicer pa je limona vsestransko koristna. Je naravni antiseptik, pomaga pri čiščenju krvi, krepi imunski sistem in je obenem odlično sredstvo za izgubo telesne teže. Torej: sok ene limone damo v kozarec z 240 ml tople vode in spijemo, takoj ko vstanemo.

Načrt obrokov

Zdrav zajtrk z družino ali v dobri družbi je najboljši začetek dneva. Naredimo pa si tudi načrt celotne prehrane delovnega tedna in se ga držimo dosledno čisto vseh pet dni.


PONEDELJEK
Zajtrk: sveže iztisnjen grenivkin sok.
Malica: suhe marelice ali oreški.
Kosilo: neoluščen riž in tunina.
Malica: sadje.
Večerja: cvetača, sardine.TOREK
Zajtrk: banana.
Malica: sadje, oreški.
Kosilo: popečen tofu, brokoli, malo riža.
Malica: sadje, oreški.
Večerja: brstični ohrovt, brokoli, fižol v solati.SREDA
Zajtrk: kompot iz sliv.
Malica: sadje, oreški.
Kosilo: polenta, sardine, zelenjava.
Malica: sadni sok.
Večerja: rdeča pesa, popečen tofu, zelenjava po izbiri.ČETRTEK
Zajtrk: sveže iztisnjen pomarančni sok.
Malica: sadje, mandlji.
Kosilo: krompir, losos v sojini omaki.
Malica: sadje, oreški.
Večerja: zelenjava, tunina v konzervi.PETEK
Zajtrk: sadna skleda (jabolka, slive, pomaranče).
Malica: sadje, oreški.
Kosilo: polenta, tunina, špinača.
Malica: pomaranča.
Večerja: zelenjava po izbiri, tofu, oreški.Vadba za ohranjanje zdravja sklepov

Gibanje omogoča gibljivost sklepov, krepi mišično maso in nadzoruje telesno težo. Intenzivna vadba dviguje krvni tlak, telo pa se z vajo navadi, da ga spet zniža. Dobro natrenirana krvna žila se z lahkoto razteza in skrči, kar pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka, tudi ko smo pod stresom. Poslušajmo svoje telo in si omislimo vrsto aktivnosti, ki ustrezajo našim letom in zmogljivosti. Oziroma počnimo tisto, kar nam najbolj ustreza. Dobro počutje pri vadbi je ključno, da bo učinkovita.

Ne tekmujmo

Pomlad kliče k teku, kolesarjenju, tenisu in drugim aktivnostim na prostem. Vse oblike vadbe so za sprostitev in ne za tekmovanje s prijatelji oziroma drugimi udeleženci vadbe. Res je, da tekmovalnost morda motivira in izboljša rezultate, vendar lahko hitro preide v čezmerno obremenitev in bolečine oziroma poškodbe.Gibanje je nujno

Priporočljiva je redna aerobna vadba vsaj trikrat tedensko, naj gre za tek, hojo, nordijsko hojo, kolesarjenje. Ni treba narediti deset kilometrov dnevno ali več, dovolj je že 30 minutteka z nekaj pospeševanji ali ura sproščene, a malo hitrejše hoje.

Proti stresu v bazen

V vodi je telo lažje, a kljub temu intenzivno dela. Učinki so pri vodni vadbi hitreje dosegljivi kot pri enaki na suhem. Pri vodeni aerobni vadbi krepimo mišice celotnega telesa, razvijamo boljše ravnotežje in lepšo telesno držo, hkrati blagodejno vplivamo na stres in napetost.


Vaja, ki jo lahko vsak dan izvajamo doma za boljše počutje, se imenuje deska ali plank. Na rokah in prstih nog v ravni liniji držimo telo, kolikor dolgo zmoremo!