Novo leto, nova pravila, ali kako že pravijo. Pravzaprav ni pomembno, katere številke kaže koledar. Navade, ki nam koristijo, si je dobro privzgojiti katerikoli dan v letu. Če ne boste zase poskrbeli sami, kdo bo? 


1.    Preživljanje časa s pravimi ljudmi

Ljudi, ki vas obdajajo z oblakom negativizma, vedno najdejo razlog za pritoževanje ali z užitkom hodijo po vaših sanjah, enostavno ne potrebujete. Naj bodo to starši, sosedje, sodelavka ali naključni mimoidoči, nihče si ne zasluži, nikakor pa vi sami, da bi vam dragocen čas in energijo kradli napačni ljudje. Takšni, ki vas cenijo, se z vami veselijo, vas poslušajo in vas sprejemajo takšne, kot ste.


2.    Neposredno reševanje težav

Niso vaše težave tiste, ki vas določajo, temveč vaš odnos do njih. Nekaj, kar se sliši kot kliše, vsekakor drži, če se ob pojavu težav umikate, skrivate, preusmerjate pozornost in se drugače izogibate iskanju rešitve, je iluzorno pričakovati, da bo problem izginil. Ob treznem razmisleku in vloženem trudu bo tudi izid lahkotnejši, tako se namreč izognemo občutkom krivde, ki nastanejo, ko se težave potrojijo. In to le zato, ker se z njimi nismo želeli ukvarjati prej!


3.    Iskrenost do sebe

Iskrenost do sebe zna biti ena izmed najtežjih stvari v življenju, resnici na ljubo, je ne obvlada veliko odraslih ljudi. Življenje v fantaziji in zanikanje lastnih težav, v dobri veri, da bodo te izginile, če svetu dopovedujemo, da je z nami vse v najlepšem redu, je dobra pot do nesreče, iz katere se je precej boleče izvleči. Težko si je priznati, kje vse smo ga polomili in kje dnevno grešimo, v dobri veri, da postajamo boljši. A brez tega ne gre, kdor ne zmore biti iskren do sebe, ne more spoznati svojega bistva, še težje pa bistvo pokaže tudi okolici.


4.    Lastna sreča naj bo prioriteta

Marsikdo bo zgornjemu stavku očital egocentrizem, a če dobro pomislimo, se vse začne na dobrih temeljih. In človek, ki ne zna ustreči niti lastnim potrebam, težko daje v neskončnost, mar ne? Vaše potrebe so pomembne, zato je za njih treba vljudno, a odločno skrbeti. Življenje v družbi zahteva tisoč in eno obveznost, ki sicer temelji na dobri ideji socialne recipročnosti, a kmalu preraste v življenje, ki je podvrženo zahtevam drugih.


5.    Bodite to, kar ste

Težko je, ni kaj. Sploh v svetu, ki ima toliko za povedati, kakšen bi moral biti človek. Kakšna ženska, kakšna mati, kakšen šef, kakšen dedek. Veste kaj, tisti, ki si dajo veliko opraviti z vami, to počnejo izključno zato, ker se niso pripravljeni soočati sami s seboj, zato se jim lahko zahvalite za mnenje in dragoceno mnenje pošljete… saj veste kam. In postanete čudna, nesrečna, sramežljiva, lahko pa tudi sijoča, iskriva in odločna različica samih sebe.