Potrebujete: 

  • krtačo ali glavnik 
  • pršilka z vodo 
  • lasne sponke 
  • elastike 
  • lasnice 
  • škarje 


Vrvasti rep Ta elegantni rep ustvarja zelo urejen videz. Z njim zlahka ukrotite tanke in sršeče lase. Na prvi pogled se zdi zapleten, a je stvar precej preprosta, ko se naučite splesti kito. Domiselna različica konjskega repa je zabavna in modna, primerna za šolo, rojstnodnevne zabave in druženje s prijatelji. Pričeska je dovolj posebna tudi za formalne priložnosti.

Srednje zahtevno

Najprimernejši lasje
Dolgi, redki ali srednje gosti, ravni ali valoviti 

MODNI DODATKI
Velika pentlja, naglavni trak ali rutka bodo pričesko popestrili.  


1 Lase počešite ali skrtačite, da bodo gladki in razvozlani. Rahlo jih napršite z vodo, da bodo vlažni, zatem jih na temenu glave počešite v visok rep. Spnite jih z elastiko.
2 Rep razdelite na dva enaka dela.

3 Vsakega posebej primite in ju zvijajte v smeri urnega kazalca.
4 Šop v levi roki potisnite pod tistega v desni. Pazite, da se zasukana šopa pri tem ne odvijeta.

5 Nadaljujte na ta način, dokler ne pridete do konic las. Kito tam spnite z elastiko.

NASVET: Če so lasje postriženi stopničasto, jih nekoliko navijte, preden jih vrvasto spletete. Različno dolge ravni se bodo tako lepše prepletle in ne bodo štrlele iz kite.Stranska ribja kost Ko enkrat obvladate pletenje preprostejših kitk, se lahko lotite pletenja stranske ribje kosti. Marsikomu se zdi že na pogled pretežka, v resnici pa, ko enkrat obvladate tehniko, sploh ni zahtevna. Kita bo najlepša, če jo spletemo iz gostih ravnih las enakomerne dolžine. Najboljše pri njej je, da zlepa ne razpade in iz nje ne štrlijo pobegli lasje. 

Srednje zahtevno/zahtevno
Najprimernejši lasje 
Srednje dolgi ali dolgi; gosti; enakomerna dolžina
MODNI DODATKI
Pričesko lahko polepšate z naglavnim obročem ali z naglavnim cvetnim venčkom. 


1 Lase počešite ali skrtačite, da bodo gladki in razvozlani. Lase zberite na strani, kjer bo kita, in jih z elastiko spnite v ohlapen konjski rep.

2 Lase v konjskem repu razdelite na polovico.

3 Začnite z desno polovico. Na zunanji strani desne polovice vzemite pramen las in ga dodajte levi polovici. Nato primite pramen las na zunanji strani leve polovice in ga dodajte desni polovici repa. Ponavljajte ta dva koraka, dokler ne pridete do lasnih konic.

4 Kito na koncu spnite z elastiko, elastiko na vrhu čopa pa previdno prerežite.

Kitka je končana. Ribja kost bo videti polnejša, če boste previdno povlekli za posamezne segmente. Razrahljajte jo po svojem okusu.

NASVET: Če so lasje zelo svilnati, nanje nanesite nekaj srednje močnega laka za lase, da vam med pletenjem ne bodo polzeli iz prijema.


Kitka neskončnosti Elegantna polovična kita, ki ji pravimo tudi osmica, je ena najbolj priljubljenih pričesk, ker je nekaj posebnega in ker ne zahteva posebnega truda. Dovolj imenitna je za kakršnokoli svečano priložnost. Še privlačnejša bo, če jo boste okrasili s trakom ali lepo pentljo.

Nezahtevno
Najprimernejši lasje
Dolgi; svilnata tekstura; ravni
MODNI DODATKI
Skozi kito prepletite bleščeče sponke ali dodajte širok trak.   


1 Lase skrtačite ali počešite. Nato jih počešite na tilnik in jih tam razdelite na dve polovici. Na skrajni desni primite pramen, širok od 2,5 do 5 cm.

Desno polovico las privzdignite proti sebi, pramen pa povlecite čeznjo in nato pod levo polovico las.

3 Zdaj isti pramen povlecite čez levo polovico in pod desno polovico. Z lasmi boste oblikovali osmico oziroma simbol neskončnosti.

Pramen še naprej ovijajte okrog obeh šopov las, od desnega k levemu in spet nazaj. Če je pramen prekratek, mu dodajte lase iz notranje strani šopa, ki ga ovijate.

Tako pletite, dokler ni kitka neskončnosti dovolj dolga. Na konec pramena pripnite lasnico, to pa potisnite v kitko, da se pramen ne odvije.

NASVET: Če kita razpada, lase namažite z nekaj kreme za lase – lažje jih bo spletati.


Pleten naglavni trak Pričeska vam bo gotovo všeč, ker je malce drugačna in zelo praktična. V kitko boste spletli lase, ki otroku sicer silijo na obraz – torej je enkratna za šolske športne dni –, in vanjo skrili predolg frufru ali neoprane lase. Videti je zapletena, v resnici pa ne zahteva posebnega truda.

Nezahtevno
Najprimernejši lasje

Srednje dolgi ali dolgi; srednje gosti ali zelo gosti; ravni ali skodrani
MODNI DODATKI
Kitko na koncu polepšajte s trakom ali z lepo sponko. 


1 Lase počešite ali skrtačite, da bodo gladki in razvozlani. Čez teme naredite prečo od uhlja do uhlja in spodnje lase spnite.

2 Začnite na desni strani s pravokotnim odsekom las, od 5 do 7,5 cm nad ušesom.

3 Odsek razdelite na tri enake dele in spletite preprosto kitko iz treh pramenov, na koncu pa jo spnite z elastiko. Korak 2 in 3 ponovite na levi strani glave.

Primite konca obeh kitk in ju nad glavo prekrižajte v obliki črke V.

5 Kitki zdaj položite čez teme glave, približno 5 cm nad obrazom. Pritrdite ju z lasnicami.

NASVET: Če so lasje tanki in redki, kitki razrahljajte, da bosta videti polnejši. Lase na videz zgosti tudi suhi šampon.


Še več idej za torbe in torbice in načrtov za njihovo izdelavo najdete v priročniku ŠIVANJE TORBizdala Mladinska knjiga Založba, d.d., 2016.