1 Gori, doli, kamor koli!

Kadar na delovnem mestu ali kje drugje veliko sedimo oziroma stojimo, si čim pogosteje privoščimo odmor. Ni pomembno, kakšen je in kako dolg, le da se premikamo. Lahko prestopimo nekaj stopnic ali stopimo na višjo oziroma nižjo podlago.Plešimo!

Mravljinčenje, občutke nelagodja in zategovanja v nogah zaradi dolgotrajnega mirovanja odženemo že z nekaj minutami plesanja – ko se vsaj malo zadihamo. Najboljši plesni gibi so tisti, ko se dvignemo na prste in kar najbolj elegantno lovimo ravnotežje.

Bosonogi

Nismo bili rojeni za hojo po betonu, pa vendar to počnemo zelo pogosto, posebno v mestih. Za protiutež ulovimo vsak trenutek za to, da se bosonogi sprehajamo po naravnem terenu, travi in pesku, saj je to zastopala najboljša masaža, ki pozitivno vpliva na splošno počutje.Med odklopom

Kadar si privoščimo malo zasluženega miselnega odklopa, ki buri domišljijo, kot sta napeto branje kriminalke in ogled epskega filma, dajmo noge v višji položaj, da bodo vsaj vodoravne s tlemi oziroma nad srcem. Tako preprečujemo zdravstvene zaplete z venami.

Kopel s soljo in kisom

Po dolgem pohodu v naravi, ki poživi duha in telo, nas včasih kljub prijetni utrujenosti zagrabijo krči v nogah. Preverjeno hitro jih preženemo z nožno kopeljo, ki jo naredimo tako, da v toplo, ne prevročo vodo vržemo pest morske in himalajske soli ter malo kisa.Ledene kocke

Boleče in utrujene noge je prav tako mogoče osvežiti s kockami ledu, zavitimi v vlažno krpo. Zdrgnemo podplate oziroma celotna stopala vse do gležnjev, dokler ne začutimo olajšanja. Na to nam ne bo treba čakati prav dolgo

Medena in rožmarinova rešitev

Slabo prekrvljene noge, v katere nas rado zebe, okrepimo z mazilom za enkratno uporabo. Ustvarimo ga tako, da žlici medu dodamo malo morske soli, pol žličke jabolčnega kisa in žličko prevretka iz svežega rožmarina, ki se nam v izobilju ponuja prav zdaj.Stopi v kumaro!

Nikar ne zavrzimo kumare, ki smo jo v hladilniku spregledali in je že malo uvela. Pomagala nam bo namreč pregnati občutek težkih nog. Ohlajeno olupljeno kumaro preprosto naribamo v vedro, stopimo v dobljeno kašo ter pustimo delovati od pet do deset minut.

Sladki citrusov piling

Trdim in tudi malce bolečim stopalom bo prijal piling, ki ga naredimo iz sladkorja v prahu, bio limonovega ter pomarančnega soka in nekaj kapljic olivnega olja. Za kar najbolj učinkovito nego nog z aromatičnimi citrusi noge prej namakajmo v topli vodi.10 Brez pregrevanja

Preživljanje prostega časa v vročini ni najboljša izbira, če si želimo ohraniti čile okončine. Prav zato se izogibajmo zelo vročim kopelim in obisku savn. Podobno velja za dolgotrajno poležavanje na soncu, ki že z vidika zaščite kože ni priporočljivo.

11 Proti smradu in klopom

Poleti se prej zgodi, da nam začno noge zaudarjati, pa čeprav si jih pogosto umivamo. Smrad zatremo tako, da obuvala posujemo s sodo bikarbono ali koruznim škrobom, stopala pa natremo z nekaj kapljicami sivkinega olja, ki hkrati odganja klope.12 Hladno razpršilo s sivko

Naredimo si osvežilno in dišeče negovalno razpršilo za stopala: malo svežega žajblja in mete prelijemo z vrelo vodo, ohlajeni tekočini pa dodamo nekaj kapljic sivkinega olja. Prelijemo v stekleničko z razpršilom in hranimo v hladilniku. Porabimo v tednu dni.

13 Nižje petke, če že

Zelo visoke pete, ki so na fotografiji morda videti kot modni vrhunec, v resnici zelo obremenjujejo vene – da o tem, kako kobilasto v njih ženska hodi, niti ne govorimo. Po drugi strani so nižje petke bolj koristne, saj pospešujejo prekrvitev nog in krepijo mišice meč.