Vprašajte strokovnjaka

11 let mlajši partner je odličen v postelji - kaj pa ostalo?

Precej starejša sem od njega Stara sem 37 let in 11 let starejša od partnerja, s katerim sva v zvezi dve leti. Iz prejšnjega zakona imam petletno hčerko. Pišem vam, ker s partnerjem načrtujeva skupno življenje, morda celo poroko in še kakšnega otroka, skrbi pa me razlika v letih. Prihodnje leto bi rada, da zaživimo skupaj v mojem stanovanju. Partner si želi, da bi se poročila, sploh če bova imela otroke. Morda bom poskušala tudi zanositi. Čas teče in zavedam se, da ni na najini strani, sploh kar se tiče moje plodnosti. Največji kamen spotike, ki ga občutim ob partnerju, je njegov način razmišljanja. Za svoja leta se mi sicer zdi zelo zrel, toda včasih ne more skriti mladosti in neizkušenosti. Na trenutke ne zna pogledati na stvari s širše perspektive. Zadeve bi urejeval bolj preprosto, medtem ko jaz vidim še to in ono in imam takšen ali drugačen pomislek. Včasih, ko me prepričuje, da ima samo on prav, se počutim prav nezadovoljno. Zna mi držati cela predavanja ter na dolgo in široko utemeljevati svoje misli. Sicer je prijazen ter nežen in imava se zelo rada. V postelji je čudovit. Zaradi občutkov negotovosti glede najinih odločitev se obračam na vas s prošnjo za nasvet. 


Monika iz Kranja

Ne hitite

Ste pred zelo pomembno odločitvijo, ki bo temeljito spremenila vaše življenje, in normalno je, da vas tudi zaskrbi. V svoj dom boste sprejeli novo osebo in obeta se prihod novega otroka ali otrok. Povsem razumljivo je, da se sprašujete, kaj vse bodo spremembe prinesle s sabo. Poleg tega je partner precej mlajši in so porajajoča se vprašanja glede razlike v letih samoumevna.

Prav je, da pomisleke analizirate, svetujem pa vam, da si ne pustite, da motijo vaš duševni mir. Ko boste enkrat zbrali dovolj informacij in argumentov, sprejmite odločitev, potem pa odženite pomisleke in začnite uresničevati sprejeto odločitev.

Zdaj pa pretresiva, koliko so vaši občutki negotovosti utemeljeni. Vajina razlika v letih je sicer videti velika, vendar je njen pomen relativen. Odvisen je od značaja in vrednot partnerjev. Če se imata rada, preženite pomisleke in uživajte v sreči, ki vam jo to dragoceno čustvo prinaša. Poleg tega bo mlajši partner za vas priložnost, da ob njem dolgo ostanete mladi.

Za sabo imate partnersko zvezo, ki sta jo z bivšim možem sporazumno končala. Takšne izkušnje običajno pomembno vplivajo na odnos ločenih oseb do vstopanja v nove partnerske zveze. Ali velja to tudi za vas in koliko? Se morda bojite novega neuspeha? Vsekakor ste danes bolj izkušeni in jasneje vidite znake morebitnih prihodnjih težav ter znate oceniti njihovo pomembnost.

Res je, da biološka ura neusmiljeno bije, toda škoda zaradi nepremišljene odločitve, sprejete pod pritiskom, ob tem, da nimate zagotovila, da vam bo uspelo zanositi, je lahko prevelika, da bi na vrat na nos hiteli. Da bi omilili občutke negotovosti, boste morda sklenili, da ne hitite z nosečnostjo, ampak dovolite, da si s partnerjem najprej uredita skupno življenje, in pridobite čas, da vidite, kako vama gre.

Kako se vaša hčerka in partner razumeta? Mislite nanjo in kadar tehtate argumente za in proti, imejte njene koristi vedno pred očmi. Deklica pri petih letih je povsem odvisna od vas in vaša naloga je, da ji zagotavljate varno, toplo in stabilno družinsko okolje.

Vaš partner je ravno končal obdobje zgodnje odraslosti, za katero je značilen razvoj kapacitete za vzdrževanje odnosov. Resnično je še mlad. Komaj je vstopil v obdobje srednjih let in se znašel v fazi, ko mladi začnejo razvijati skrb in odnos do vprašanja družine in otrok. Da se vam zdi neizkušen in ne vidi vseh podrobnosti, tako kot jih vi, je pravzaprav treba pripisati njegovi mladosti. Toda z leti bo usvojil tudi to.

Naj končam z mislijo, da vi najbolje poznate sebe, njega in vaš trenutni položaj in da se boste morali na koncu sami odločiti. Upam, da sem vam pri tem vsaj malo pomagal. Srečno!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE