Svetovna liga za hipertenzijo v sodelovanju z Mednarodnim združenjem za hipertenzijo (ISH) organizira akcijo globalnih meritev krvnega tlaka, s katero poziva celotno svetovno populacijo, naj aktivno sodeluje in s tem poveča zavedanje o nevarnosti hipertenzije. Celoten maj bodo zbirali vaše meritve in jih nato analizirali, podatke pa nato posredovali ISH, ki bo na koncu objavilo rezultate vseh držav. Krvni tlak si lahko izmerite doma, pri zdravniku, v zdravstvenem domu, bolnišnici ali lekarni. Zapišite si vrednosti svojega krvnega tlaka in utripa, po možnosti trikrat v razmiku minute do dveh, in jih skupaj z nekaj preprostimi podatki vnesite v obrazec, ki ga najdete na spletni strani Združenja za hipertenzijo in tako sodelujete v akciji svetovnega dneva hipertenzije.

Zakaj je nevaren zvišan krvni tlak?

Zvišan krvni tlak ali hipertenzija je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap, ledvične bolezni in celo bolezni oči. Edini način, da ugotovimo, kolikšen je naš krvni tlak, je merjenje z ustreznim nadlaktnim merilnikom. V zadnjem času je tehnologija napredovala, tako da ga lahko izmerimo doma sami s samodejnimi merilniki. V nasprotju z drugimi boleznimi, kot so glavobol ali bolečine drugod po telesu, hipertenzija pogosto sprva ne povzroča težav, zato jo imenujemo tiha ubijalka.

Polovica ljudi ne ve

Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskega sloga ali zdravili. To pomeni, da je 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt.

Svetovna liga za hipertenzijo je leta 2005 uvedla svetovni dan hipertenzije, ki ga zaznamujemo 17. maja, da bi povečala zavedanje o njeni nevarnosti. V letu 2019 Združenje za hipertenzijo pod okriljem Svetovne lige za hipertenzijo in Mednarodnega združenja za hipertenzijo (ISH) ponovno organizira akcijo Globalnih meritev krvnega tlaka.

Kaj pomenijo vrednosti? 

• Če je vaš krvni tlak pod 120/80 mmHg (kar pomeni, da je sistolični krvni tlak nižji od 120 mmHg in diastolični krvni tlak nižji od 80 mmHg), imate normalen krvni tlak. Čestitke, vzdržujte ga in si ga odslej merite vsako leto.
• Če je vaš tlak nižji od 140/90 mmHg in višji od 120/80 mmHg, obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija. Svetujemo nekaj korakov za izboljšanje življenjskega sloga: opustite kajenje, če ste kadilec; znižajte telesno težo na zdravo raven; postanite telesno bolj aktivni; izboljšajte prehranjevalne navade, uživajte več zelenjave in sadja, omejite sol in maščobe v prehrani – z drugo besedo: zdravo se prehranjujte; obiščite osebnega zdravnika, da vam bo kontroliral krvni tlak vsako leto.
• Če je vaš krvni tlak 140/90 mmHg ali več, svetujemo obisk pri zdravniku, da bo ugotovil, ali imate hipertenzijo in ali potrebujete zdravljenje, da bi preprečili nastanek možganske kapi ali srčnega obolenja.


10 NASVETOV ZA ZDRAV KRVNI TLAK
Obdržite zdravo težo: že upoštevanje tega nasveta pomaga pri zniževanju zvišanega krvnega tlaka.
2 Redno telovadite: rekreaciji posvetite približno 30 minut dnevno. Da bi bil napor učinkovit, se morate počutiti ogrete, se zmerno zadihati, vaš srčni utrip mora biti hitrejši kot običajno.
Uživajte veliko raznovrstnega sadja in zelenjave vsak dan. Zelenjavo uživajte surovo ali rahlo poparjeno, da zaužijete največ hranil. Prednost dajte sezonskemu sadju in zelenjavi.
Dnevno si privoščite vsaj sedem ur kakovostnega spanja, po katerem se zbudite spočiti. Kronično pomanjkanje spanja zvišuje krvni tlak.
5 Omejite vnos soli: ne pozabite, da je veliko soli prikrite v predelani hrani. Veliko je zaužijete s kruhom, mesnimi izdelki, žitaricami in predpripravljenimi jedmi (juhami in omakami). Vedno preverite vsebnost soli v živilih in je uživajte manj.
Omejite vnosa maščob in sladkorja: izogibajte se cvrtju. Preverite vsebnost živil in bodite pozorni na »prikrite« sladkorje pod drugimi imeni, kot so saharoza, dekstroza, fruktoza in glukoza.
Opustite kajenje tobaka! Vaš krvni tlak dejansko raste, medtem ko kadite. Kajenje je škodljivo za vaše arterije.
8 Omejite vnos kofeina in ne pozabite – kofein je v nekaterih gaziranih pijačah, kavi in pravem čaju.
Ne uživajte preveč alkohola: držite se priporočil za največji dnevni vnos – običajno manj kot dve enoti za moške in ena za ženske (ena enota = malo pivo ali kozarec vina).
10 Sprostite se: stres prispeva k zviševanju krvnega tlaka. Izogibajte se stresnim okoliščinam, če je le mogoče, in si omogočite čas za sproščanje. Sprostite se lahko različno, denimo v mirnem okolju, z druženjem, ob telesni vadbi ali s smehom.